ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sunt obligat sa accept un loc de munca de la AJOFM in momentul depunerii dosarului de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca in momentul depunerii dosarului de somaj exista un loc de munca afisat la sediul Ajofm, care corespunde pregatirii mele profesionale, sunt obligat sa accept acel loc de munca si sa nu am dreptul la indemnizatia de somaj?

Adaugata in: Somaj
Popescu Paul
 User  Popescu Paul
a intrebat la 22 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2013
Daca cei de la somaj, fiind deja inregistrat la ei ca somer, va repartizeaza sau va trimit o oferata pentru acel loc de munca, bine ar fi sa o acceptati cat timp acel post se potriveste pregatirii dvs. Altfel pierdeti indemnizatia de somaj, mai ales daca refuzul nu este unul obiectiv (pe motive medicale de exemplu), cu doar bazat pe preferinte.

ART. 44 - Legea somajului nr. 76/20002
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;

ART. 25 - HG 174/2002 - normele de aplicare a legii somajului 76/2002
Prin refuz nejustificat, prevăzut la art. 44 lit. d) şi e) din lege, se ?nţelege situaţia ?n care beneficiarul indemnizaţiei de şomaj nu acceptă soluţiile legate de ?ncadrarea ?n muncă sau, după caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum şi situaţia ?n care nu a prezentat dovada prevăzută la art. 41 alin. (1^2) din lege.

ART. 41 - Legea somajului nr. 76/20002
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
b) sa comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c) sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate;
d) sa caute activ un loc de munca.
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
(1^1) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. c) nu se aplica in situatia in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj participa la programe de formare profesionala, organizate in conditiile legii, a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune. Obligatia nu se aplica pe perioada in care persoanele participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea Ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca si se afla in perioada de acordare a acestor servicii.
(1^2) Persoanele prevazute la alin. (1^1) au obligatia sa prezinte lunar, la data programarii prevazute la alin. (1) lit. a), agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate dovada participarii lor la programe de formare profesionala a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin inTermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune, sau, dupa caz, dovada participarii la examenul de absolvire a acestora. Prezentarea dovezii nu constituie refuz nejustificat potrivit art. 44 lit. d) si e).


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024