ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angajare pentru munca in UE


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:
Suntem o firma cu sediul in Romania si urmeaza sa executam o lucrare in strainatate, pe baza unui contract de prestari servicii. Cum pot angaja 2 persoane din Romania  pentru a presta munca intr-un stat menbru UE ? In ce conditii?
De ce trebuie sa tinem cont in aceasta situatie? Ce trebuie sa cuprinda contractul individual de munca? Ce alte drepturi salariale au ca urmare a prestarii muncii in strainatate?

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Studii de caz
Camelia Rada
 User  Camelia Rada
a intrebat la 29 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Ii puteti incadra cu contract individual de munca in Romania, iar ulterior sa ii detasati in strainatate, respectand prevederile din Codul muncii in acest sens.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
1 Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
2 In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
3 Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
4 Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
1 Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
2 Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
3 Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
4 Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
5 In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. 1 si 2, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Pentru detasarea salariatilor in strainatate veti avea nevoie de formularul A1, formular care inlocuieste vechiul E101. Acesta se elibereaza de catre Casa de pensii - Directia relatii internationale iar roulul lui este de a face dovada ca salariatii sunt asigurati ai unui sistem de asigurari sociale, pentru a se evita plata unei duble contributii in doua state diferite. Exista insa anumite conditii referitoare la detasarea romanilor in afara tarii. Va trebui sa faceti dovada ca firma dvs arte activitate consistenta, in special pe perioada in care salariatii vor fi detasati.

Pentru obtinerea formularului A1 aveti nevoie de mai multe documente, printre care:

- contracte in derulare pe teritoriul Romanie, care sa acopere perioada de detasare - in scopul de a dovedi activitatea firmei in tara
- declaratie cu privire la "nationalitatea" cifrei de afaceri
- balante analitice
- declaratii din partea angajatilor ce urmeaza a fi detasati cu privire la formularele A1
- declaratii din partea administratorului firmei
- adeverinte de la fisc, pensii, ITM, etc.

Pentru a fi sigura ca nu va lipseste nimic din dosar si ca aveti toate cerintele indeplinite, mergeti laCasa de pensii si vedeti care este lista completa de documente necesara obtinerii acestui formular.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024