ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Consecinte in cazul nerespectarii termenului de anuntare a concediului medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Conform art. 81 din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au obligatia sa anunte angajatorul in 24 de ore de la data acordarii concediului medical, in cadrul societatii noastre aceasta regula nu se respecta, avem salariati care au anuntat si dupa mai bine de o saptamana ca au intrat in concediu medical.
Am dori sa stiu daca putem include o clauza in regulamentul intern in baza careia putem sa ii trecem cu absente nemotivate pe salariatii care nu ne anunta in 24 de ore ca au intrat in concediu medical?Este legal sa procedam asa?
Pe perioada absentelor le suspendam contractul conform art51 ,alin2 si transmitem revisalul, la sfarsitul lunii angajatii se prezinta cu medicalul,putem sa refuzam sa il platim?

Va multumesc anticipat!

O zi buna

Adaugata in: Studii de caz
Hr User
 User  Hr User
a intrebat la 25 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2015
Puteti trece, insa odata ce primiti certificatul medical acele absente vor fi motivate pe baza documentului, fie el prezentat si la sfarsitul lunii. Pe baza prevederii mentionate se poate considera ca lipsesc nemotivat atat timp cat nu au anuntat intrarea in medical si lipsesc de la locul de munca.

Daca nu primiti certificatul medical pana la data de 5 a lunii urmatoare atunci puteti refuza plata concediului medical si primirea certificatului medical, cf. legii.

In eventualitatea suspendarii CIM pe baza absentelor nemotivate ele se opereaza in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii CIM.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2015
Art. 81 alin.(1) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. Prin urmare , stabileste obligatia asiguratilor de a instiinta platitorul indemnizatiei (angajatorul) in termen de 24 de ore si nu de a prezenta certificatul de concediu medical in acest termen.
O situatie care constituie refuz justificat la plata indemnizatiei de concediu medical este neprezentarea certificatului medical in termenele prevazute de lege.
Dispozitiile prevazute in regulamentul intern, trebuie sa fie fundamentate pe baze legale.

Alte intrebari despre Studii de caz

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Marius Ion George Andreescu Radu Anton alexei delimart Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024