ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se organizeaza programul de lucru daca se lucreaza sambata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

1. Cum se organizeaza programul de lucru daca se lucreaza sambata 4 ore si ziua de luni (8 ore) este libera pentru a asigura repausul saptamanal de 2 zile consecutive? Problemele intampinate sunt urmatoarele:
- un angajat care lucreaza doua sambete pe luna si are liber 2 zile de luni, are in total, pe luna, mai putin cu 8 ore lucrate fata de un angajat care lucreaza 8 ore de luni pana vineri
- salariul este corespunzator mai mic, raportat la numarul de ore lucrate (sporul de weekend nu acopera diferenta)
- cum se declara in declaratia 112 numarul de ore lucrate (cele 8 ore nelucrate nu sunt absente de la program ci rezulta din organizarea programului de lucru)
2. Se poate organiza programul de lucru astfel incat angajatul care lucreaza sambata 4 ore si are liber luni 8 ore, sa lucreze in plus cate o ora in cursul saptamanii (de marti pana vineri) astfel incat sa recupereze cele 4 ore nelucrate (8 ore nelucrate de luni - 4 ore lucrate sambata = 4 ore nelucrate pe saptamana)? In acest caz se declara in Revisal program de lucru inegal? Care este implicatia daca acea ora in plus de luni pana vineri este in afara programului de lucru declarat la primarie? (De ex.: Orarul de functionare este 9-17 iar angajatul lucreaza 9-18)
3. Puteti sa-mi oferiti un model de organizare program de lucru care sa rezolve toate problemele expuse: angajatul sa isi ia salariul intreg, conform salariului negociat, sa lucreze numarul de ore lucratoare din luna, sa nu se incalce vreo prevedere referitor la programul de lucru declarat (cum ar trebui sa fie prevazut si in Regulamentul Intern?)?

Multumesc.

Violeta Alexandrescu


Violeta Alexandrescu
 User  Violeta Alexandrescu
a intrebat la 06 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Oct. 2014
Puteti de exemplu sa aveti 4 zile cu program de 9 ore si o zi cu program de 4 ore, sau puteti avea 10 ore in doua zile, 8 in alte doua si 4 sambata. Cautati si alte variante, caci exista, in functie de cum ar fi mai avantajos pentru firma si activitatea derulata in cadrul ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Oct. 2014
Daca salariatul are in contractul de munca norma de 8 ore / zi atunci aceasta ar trebui sa fie norma realizata si pentru aceasta sa fie platit. Poate lucra sambata respectiva tot 8 ore, cat timp munca in ziua de sambata face parte din programul de lucru al salariatului cf. Regulamentului Intern. Salariatul dvs lucreazi marti - sambata in anumite saptamani, zile in care poate lucra 8 ore / zi, norma actuala din contractul sau.

Daca se doreste ca el sa lucreze neaparat doar 4 ore sambata in loc de 8 atunci organizati un program de lucru inegal astfel incat cele 4 ore taiate de sambata sa fie efectuate in cursul saptamanii. Programul de lucru inegal, distribuirea lui in acest mod, o includeti obligatoriu in CIM pe baza unui act aditional si apoi modificati norma in Revisal in termenul de 19 zile lucratoare prevazut de HG 500/2011. Program inegal inseamna norme diferite in cele 5 zile lucrate.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024