ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care este timpul legal de lucru?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.Lucrez la o firma care are un departament pentru paza si securitate.La aceasta firma sunt incadrat in functia de agent de paza si securitate.Firma are peste 1000 de angajati ca muncitori,care acestia lucreaza in 3 schimburi a cate 8 ore/schimb.Fiecare schimb are pauza de masa 20 de minute,angajatii servesc masa la cantina fabricii.Revin la intrebarea mea,dupa cate stiu eu agentii de paza sunt asimilati ca si organele de politie si jandarmi.Ce vreau eu sa stiu este daca este corect sa stau in serviciu(sa lucrez) mai mult cu 20 de minute pentru ca spune seful nostru deoarece si noi servim masa in timpul de lucru.Serviciul nostru se desfasoara intre orele 7:20-19:20(cand sunt tura de zi),iar cand sunt pe tura de noapte programul este 19:20-7:20.Acum seful vrea ca sa nu mai plecam cand suntem schimbati de catre ceilalti colegi,ci sa mai stam 20 de minute in plus,adica pana la 07:40,respectiv 19:40.Noi ar trebui sa respectam consemnul general care spune "nu parasesti postul incredintat inainte de ora stabilita in consemn sau inainte de a fi schimbat".Alt articol din codul muncii se refera la timpul de lucru,si anume nu se poate depasi pe zi numarul de 12 ore lucrate.In situatia mea se depasesc cu 20 de minute,adica lucrez 12 ore si 20 de minute.Alt lucru ar fi ca din cate stiu,legiuitorul nu a prevazut pauza de masa cand executi serviciul de pauza,nu ai cum sa parasesti postul incredintat pentru a pleca la cantina ca sa servesti masa.Este corect ceea ce face?

Adaugata in: Timp de munca
Silviu Silviu
 User  Silviu Silviu
a intrebat la 19 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Feb. 2016
In cursul programului de lucru se acorda o pauza pentru masa, care nu se include in durata timpului de munca (art. 134 din Codul muncii), in unitatile in care nu se poate intrerupe lucrul se va da posibilitatea ca masa sa fie luata in timpul serviciului.
Art. 134. ?? Codul muncii Pauza de masa si alte pauze:
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu adriana iancu George Andreescu Radu Anton violeta Georgescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024