ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce inseamna ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Conform art. 120 din Codul Muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal , prevazuta la art. 112 , este considerata munca suplimentara . Art. 112 spune : ...durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Si atunci ore suplimentare sunt cele efectuate peste cele 8 ore de munca in cazul programului de lucru de luni-vineri sau (si) cele efectuate sambata si duminica. Va multumesc !

Adaugata in: Timp de munca
Constantin Burada
 User  Constantin Burada
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Constantin Burada la 21 Feb. 2014
Da, exact. Chiar daca lucrati si in zile de weekend, in decursul unei saptamani lucrate ar trebui sa aveti si doua zile libere de repaus saptamanal, consecutive, pe langa sporul de weekend negociat prin CCM sau CIM. Acordarea repausului este obligatorie, si nu optionala. In cazul in care nu beneficiati de acest drept, puteti depune o sesizare la ITM si solicitati un control la fata locului.

Munca suplimentara reprezinta acel numar de ore care depaseste norma lunara de lucru. Daca luna are 168 de ore lucratoare, iar dva lucrati 170, cele doua ore diferenta reprezinta munca suplimentara. Pentru efectuarea lor este necesar acordul scris al angajatului, anterior efectuarii lor, iar orele se vor trece in pontaj si vor fi compensate conform legii cu spor de minim 75% la salariul de baza aferent, sau cu timp liber platit, corespunzator orelor lucrate suplimentar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Constantin Burada
 User Constantin Burada
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Dar indiferent de cum este organizat programul de lucru salariatul are dreptul la 2 zile libere consecutive pe saptamana , caci daca nu intra sub incidenta art.137 al. 1 din Codul Muncii ? Va multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Orele suplimentare se fac in timpul liber al salaritului cu acordul acestuia si la solicitarea angajatorului, timp liber in care intra si sambata si duminica.

Lucru in zilele de sambata si duminica in baza unui program de lucru cum ar fi tura, tura continua, turnus sau alte programe care necesita prezenta la lucru a salariatilor si in aceste zile si chiar si in zileler de sarbatori legale, au un alt regim.Intr-adevar sunt ore lucrate in WK-end si se recompenseaza altfel decat orele suplimentare.Se acorda acel spor de WK-end negociat la fiecare angajator pentru orele lucrate in timpul repausului saptamanal.
Bineinteles ca in cazul in care se lucreaza si in timpul sarbatorilor legale recompensarea este alta cu o zi libera sau spor de 100%
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Florina
 User Marina Florina (HR & Payroll Specialist, SC Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara SA)
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Munca suplimentara este munca prestata peste durata normala a timpului de lucru. Munca orestata in weekend are regim special si se calculeaza altfel.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024