ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Compensare ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o intrebare si o nelamurire in acelasi timp. La locul de munca lucrez peste 200 de ore pe saptamana, ,(mai exact 240). Numarul de ore de lucru stiu ca este in jur de 168 sau cam asa ceva. La orele prestate de mine la cate zile de recuperare am dreptul? Mai exact cum se calculeaza? La 8 ore suplimentare am o zi libera sau la 24 de ore am o zi libera? Nu am gasit nicio bza legala pentru aceasta situatie.

Va multumesc !

Adaugata in: Timp de munca
Pri Ionut
 User  Pri Ionut
a intrebat la 19 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Ella
 User Laura Ella
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Apr. 2013
Daca nu este legal ce fac angajatorii referitor la programul de munca , de ce ITM-ul nu face controale inopinante? De ex daca ar merge de la Obor pana la Mosilor ar amenta cam toate magazinele gasite. Toate au cam acelasi program. Cei de la ITM chiar sunt straini de acest lucru?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului pri ionut la 19 Feb. 2013
Eu v-am redat ce prevede legea referitor la acordarea compensatiei cu timp liber platit. Se acorda acelasi numar de ore, egal cu cele suplimentare lucrate. Oricum aveti o problema cu programul de lucru. Nu este normal sa lucrati 24 de ore. Angajatorul incalca codul muncii.

Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Eu va recomand sa faceti o sesizare catre ITM si sa solicitati un control la sediul angajatorului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pri Ionut
 User Pri Ionut
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Feb. 2013
deci ca sa fiu inteles. Eu lucrez in ture de 24 cu 48 h. uneori ne mai retine la program a doua zi. am facut ,,tura" de 24 cu 24 h. dupa 3 luni consecutive de munca calculeaza orele iar din cele suplimentare , la fiecare 24 ore ne da o zi libera. e corect asa ceva? nu ar trebui la fiecare 8 ore sa beneficiea de o zi?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2013
Cred ca vreti sa spuneti pe luna, pe saptamana este absolut ireal acel total de ore, ar insemna sa lucrati non-stop si tot nu ati ajunge la acel numar de ore.

Aveti ore suplimentare intr-adevar, care se compenseaza fie cu timp liber platit corespunzator orelor lucrate, acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu spor la salariu de minim 75%, daca nu este posibilia acordarea sporului. Timp liber corespunzator inseama ca pentru 8 ore suplimentare primti 8 ore libere platite. Dvs aveti insa in numar mult prea mare de ore suplimentare lunare, peste limita admisa. Si in plus ar trebui sa vi se ceara acordul pentru efectuarea orelor suplimentare. Baza legala o reprezinta chiar Codul muncii republicat.

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.



Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Gratiela Petrescu adriana iancu Viviana Serni Ioana Popa G Stancu