ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se compenseaza orele suplimentare lucrate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In unitatea noastra avem peste 100 de salariati si se lucreaza ore suplimentare in functie de lucrari si termene de finalizare, conform contractelor cu beneficiarii.

Intrebarea mea este:
- Cum sa tin evidenta orelor lucrate suplimentar, pentru compensare deorece seful meu nu doreste sa plateasca aceste ore;
- Ce formular trebuie sa intocmesc in momentul acordarii compensatiei cu ore libere, fiecarui lucrator in parte.

Va multumesc anticipat,

Adaugata in: Timp de munca
Valentin Guse
 User  Valentin Guse
a intrebat la 29 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Ian. 2013
Extras din Codul muncii republicat, legea 53/2003:

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Ian. 2013
Trebuie sa aveti grija la faptul ca munca suplimentara nu se efectueaza fara acordul prealabil al salariatului. El nu poate fi fortat sa lucreze peste norma de lucru, daca nu vorbim de situatii de forta majora sau prevenire accidente.

Vedeti aici un model pentru o astfel de solicitare adresata salariatului http://legislatiamuncii.manager.ro/a/8087/model-pentru-acordul-salariatului-de-a-efectua-ore-suplimentare.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Ian. 2013
Orele lucrate suplimentar se evidentiaza in condica de prezenta ,cartela electronica de prezenta, fisa de pontaj dupa caz. Fiecare angajator are obligatia sa tina o astfel de evidenta cu orele de intrare si iesire a salariatilor de la program.
Art. 122 din codul muncii republicat
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Salariatul care a prestat ore suplimentare face cerere prin care solicita ca in ziua de ................sa fie recompensat cu zi sau cu ore libere platite in data de.....pentru activitatea desfasurata in regim suplimentar in data de ......

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024