ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


In preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot emite un act aditional de modificare a programului de lucru si a salariului in perioada de preaviz! Va multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Flori Nenu
 User  Flori Nenu
a intrebat la 25 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Exceptie vor face situatiile in care modificarea timpului se face in baza prevederilor OUG 96/2003, pentru salariata gravida sau care a nascut, cazuri in care nu se incheie act aditional la CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Este adevarat ce spuneti, insa rugamintea ar fi sa cititi cu atentie ce scriu. M-am referit strict la afirmatia dvs conform careia modificarea programului de lucru este posibilia numai la solicitarea angajatului. Dvs v-ati legat de modificarea implicita a salariului, nu eu. Este in raspunsul dvs anterior acest element. Din punctul meu de vedere insa, si in practica, o modificare a timpului de lucru va atrage si modificarea salariului proportional cu timpul lucrat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
Programul de lucru in mod normal nu ar trebui sa atraga si modificarea salariului prin act aditional. E adevarat enuntul se refera la program de lucru si nu timp de lucru ceea ce nu este totuna Totusi, invocand modificarea salariului si eventualitatea intocmirii unui act aditional ,am dedus ca se doreste modificarea timpului de lucru
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Sep. 2012
Poate fi propusa o astfel de modificare de oricare dintre cele doua parti. Indiferent de propunator insa, modificarea necesita un act aditional, cu exceptia cazului pe care l-am mentionat.

Legea nu prevede interdictia unei propuneri din partea anajatorului privind modificarea programului de lucru.

Art. 52
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Este vorba de programul de lucru, nu altceva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
Contractul individual de munca incheiat cu norma intreaga poate fi modificat sub aspectul timpului de lucru si implicit a salariului la solicitarea salariatului.
Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
Sigur ca da. Pe perioada preavizului contractul de munca isi produce in continuare efectele. Insa aveti in vedere si faptul ca modificarea programului trebuie sa fie acceptata si de angajat, prin semnarea actului aditional pe care i-l veti inmana. Nu puteti opera o astfel de modificare fara acordul lui, cu exceptia cazului in care vorbim de intrerupere sau reducere temporara a activitatii, cazuri in care poate interveni o decizie pentru modificarea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptmana, in conditiile legii, daca intreurperea / reducerea depaseste o perioada de 30 de zile lucratoare.

Alte intrebari despre Timp de munca