ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lucratul in 6 zile pe saptamana


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul a decis sa lucram 6 zile pe saptamana , de luni pana sambata incepand cu 03 februarie 2014 astfel incat am lucrat pe 8 , 15 si 22 februarie si pe 01 martie. Este legal acest program de lucru ? Va multumesc !

Adaugata in: Timp de munca
Constantin Burada
 User  Constantin Burada
a intrebat la 05 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului C Laura la 26 Mar. 2014
Da, puteti. Nu este legal un astfel de program. Munca ar trebui sa aiba loc in 5 zile din saptamana, nu 6. Daca ati lucrat deja de luni pana vineri, sambata si duminica ar trebui sa aveti repaus asa cum prevede legea. Iar munca in zilele de weekend se compenseaza obligatoriu cu spor stabilit prin CCM sau CIM, nu este optionala acordarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 26 Mar. 2014
Nu se poate organiza un program care sa impuna lucrul in 6 zile din saptamana in loc de 5, atentie la lege. O astfel de procedura incalca legea si se sanctioneaza. Exista o singura exceptie in acest sens in temeiul art. 137, si nu a celui redat de dvs. Incercati sa dati informatii in conformitate cu legea.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C Laura
 User C Laura
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Mar. 2014
Buna seara. La un program de 8 ore pe zi de Luni pana Vineri si Sambata 3 ore in care nu se plateste spor la salariu de wek si nici nu mi se da 2 zile consecutive in afara de Duminica, pot refuza de a ma prezenta la munca in ziua de Sambata? Ce repercursiuni ar fi? Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Mar. 2014
Se poate organiza un astfel de program daca sunt perioade active si inactive in activitatea angajatorului.Orele suplimentare efectuate in perioadele active se vor da ca ore compensate in perioadele de inactivitate.Va recomand sa vedeti daca va incadrati la art 114 din codul muncii republicat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mar. 2014
Nu, nu este. Conform Codului muncii republicat, un salariat in Romania poate lucra maxim 5 zile pe saptamana cu doua zile libere, consecutive, drept repaus saptamanal. Nu este legal cum procedeaza angajatorul, fiind incalcat dreptul salariatului la repausul saptamanal. Iar daca lucrati si in zile de weekend, pentru aceasta munca trebuie sa primiti un spor stabilit prin CCM sau CIM si alte doua zile libere din saptamana, consecutive, drept repaus. Asa cum apare de altfel in Codul muncii. Depuneti o plangere catre ITM si solicitati un control urgent la sediul angajatorului.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024