ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore de noapte/Schimbul 3


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.
Revin si eu cu cateva intrebari la dumneavoastra in speranta ca ma puteti ajuta.Astazi patronul firmei unde lucrez sa decis, fara sa vorbeasca cu nimeni in prealabil, sa introduca program de noapte/schimbul 3.De fapt am auzit de la niste colegi ca maine s-ar tine o sedinta, la care ne va anunta de acest nou program.
Mentionez ca eu nu as dorii sa fac acest schimb, in primul rand pentru ca nu vrea sa auda de vreun spor/ban in plus la salariu. Dar din ce am inteles eu de la colegi, din spusele lor si citez vorbele partonului "ne va obliga".Asadar avand program fix stabilit in CIM de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana cu repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:8,00-16,00ore zi/ore noapte/inegal va intreb pe dumneavoastra sunt indreptatit sa refuz schimbul 3?
Exista vreo lege care sa spuna ca pot efectua schimbul de noapte si fara a avea pretentii la un spor/ban in plus la salariu?Ce sanctiuninu stiu exact cum sa ma exprim pot primi prin refuzul meu?
In speranta ca imi veti da un raspuns intrebarilor mele VA MULTUMESC ANTICIPAT!

Adaugata in: Timp de munca
Paul Constantin Popa
 User  Paul Constantin Popa
a intrebat la 13 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ecaterina stanculet la 26 Apr. 2012
Daca specificul companiei este munca de noapte atunci nu este necesar acordul salariatului, mai ales daca acest program apare prevazut in Regulamentul intern. In este necesara efectuarea unui control medical in urma caruia sa se stabileasca daca salariatul este apt pentru munca. Exceptie fac numai anumite categorii de la acest program, prin prisma codului muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ecaterina Stanculet
 User Ecaterina Stanculet
a raspuns la intrebare la 02 Apr. 2012
Pentru a lucra in tura de noapte , patronul trebuie sa obtina acordul salariatului , printr - un act aditional la CIM , in care sa specifice modificarea conditiilor de munca , in conformitate cu Art.41 3 , lit. d din Legea 53, Codul Muncii. De asemenea, conf. Art.125 1, din aceeasi lege , ,, Munca prestata intre orele 22,00 - 6,00 este considerata munca de noapte ,, .
Art.126 lit.a ... salariatii de noapte beneficiaza fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca , in zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca noaptea , fie de un spor de 25% din sa. de baza .
Daca patronul nu respecta cele scrise mai sus , incalca flagrant legea...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Paul Constantin Popa la 16 Mar. 2012
Regulamentul intern este un document unilateral incheiat de catre angajator si in unele cazuri cu consultarea sindicatului. El insa trebuie sa respecte si acele elemente prevazute de lege, referitoare la sporuri, salariu si chiar program de lucru. Daca prin specificul ei ei si prin prevederile din regulament activitatea ar trebui sa se desfasoare in schimburi, primul pas pe care angajatorul ar trebui sa il faca ar fi acel control medical. Cereti insa angajatorului Regulamentul intern sau acces la Contractul colectiv. El este obligat sa va aduca la cunostinta continutul acestor documente. Verificati in contractul dumneavoastra daca nu cumva exista referiri la regulament sau contract colectiv. Ele nu sunt documente optionale, contractul colectiv este obligatoriu daca unitatea are peste 21 de angajati. De asemenea verificati daca exista contract colectiv la nivel de ramura.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Constantin Popa
 User Paul Constantin Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mar. 2012
Va multumesc pentru raspunsuri, care de altfel m-au lamurit cum stau lucrurile legal, dar tot ce nu pot intelege este ca se tot vorbeste despre acel regulament intern.
La aceasta firma la care lucrez nu exista acest regulament intern. Nu ma pot pronunta clar legat de regulament, tot ce pot spune eu este ca nu am avut de unde, sau cum sa citesc eu un astfel de regulament.
Nu am deloc experienta, nu am citit niciodata un astfel de regulament intern incat sa stiu ce ar putea contine el, asadar intrebarea mea este cum se produce legal acest regulament?Intreb deoarece patronul poate scrie acolo orice vrea el si fiind scris, eu sa fiu obligat la orice chiar si la un program de 3 schimburi?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Mar. 2012
Exista mai multe situatii in care salariatul nu poate lucra in schimb de noapte, nu doar cele doua mentionate. Este necesar un control medicina muncii pentru a stabili aceste lucruri. In plus, daca in contract apare deja stipulat un program de lucru acela ar trebui modificat prin act aditional. Salariatul insa nu poate fi obligat sa desfasoare munca de noapte, cu exceptia sitiuatiilor de forta majora sau in care specificul companiei presupune acest lucru. De asemenea, sporul nu este obligatoriu. Orele de noapte se pot compensa cu reducerea programului de lucru cu 1 ora pentru ziua in care se efectueaza program de noapte. Daca in Regulament intern sunt introduse schimburile de lucru atunci situatia se schimba si intr-adevar, daca angajatul este apt sa desfasoare program de noapte dar refuza din motive neobiective, atunci se poate ajunge la incetarea raportului de munca. Insa este necesara in acest caz o ancheta disciplinara pentru a stabili vinovatia salariatului. Incetarea contractului de munca nu poate fi facuta oricum.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mar. 2012
Nu pot lucra in schimbul de noapte tinerii pana la implinirea varstei de 18 ani, femeile insarcinate incepand cu luna a V--a.Daca sunteti in aceste categorii puteti refuza sa lucrati in schimb de noapte
Sporul de noapte pentru lucrul in intervalul 22.00-6.00 nu se negociaza prin contractul individual de munca , se acorda in mod obligatoriu in baza codului muncii republicat. Refuzul dumneavoastra de a lucra in schimburi, in conditiile in care exista justificare pentru extindera activitatilor angajatorului iar regulamentul intern prevede program in schimburi pentru locul de munca unde va desfasurati activitatea, regulament care trebuie adus la cunostinta dumneavoastra prin semnatura, da drept angajatorului sa va inceteze raportul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2012
Legea prevede ca orele lucrate noaptea pot fi compensate fie cu ore libere in ziua in care salariatul efectueaza ore suplimentare, fie cu un spor de 25% daca programul lucrat noaptea reprezinta cel putin 30% din timpul normal de lucru. Astfel ca putei avea fie 7 ore de lucru in ziua in care efectuati ore de noapte, fie un spor de 25% daca lucrati cel putin 3 ore, in intervalul orar 22:00 - 06:00. Aceste elemente sunt prevazute in condul muncii republicat.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

In cazul in care angajatorul dumneavoastra intentioneaza sa desfasoare activitate noaptea, cu regularitate, atunci el va trebui sa anunte ITM-ul referitor la acest asepct, asa cum prevede Codul muncii. Scopul acestui demers este acela de a asigura respectarea prevederilor legale in cazul salariatilor care desfasoara munca de noapte. De asemenea, salariatii trebuie supusi unui examen medical inainte de a incepe activitatea, in ruma caruia se va stabili daca salariatii sunt apti sa munceasca noaptea. Insa, din relatarea dumneavoastra, reiese ca aveti un program de lucru deja stabilit prin contractul de munca, intre orele 8:00 si 16:00, ceea ce inseama ca un program de noapte ar trebui si el trecut in contract, prin act aditional, dupa parerea mea.

Angajatorul nu va poate obliga sa derulati un alt program decat cel stabilit prin contract si regulament intern. Obligarea angajatului de a derula alt program decat cel stabilit incalca principiul libertatii muncii prevzut in Consitutie si in Codul muncii, cu exceptia situatiilor de forta majora sau prevenirea unor riscuri de accident sau chiar a unor posibile accidente.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024