ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, lucrez intr-o firma privata cate zece ore pe saptamana, sambata opt ore, iar luni programul se poate prelungi pana aproape de douasprezece chiar treisprezece ore cu revenire a doua zi la program. Este corect? Agajatorul se motiveaza spunand ca are comenzi multe si trebuie onorate. Mentionez ca nu beneficiem de zile libere in locul orelor suplimentare iar aceste ore nu cred ca sunt remunerate suta la suta. multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Daniela Batiru
 User  Daniela Batiru
a intrebat la 31 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Sep. 2013
Munca suplimentara nu trebuie remunerata cu spor de 100%, decat daca apare astfel prevazut in CCM / RI sau CIM. Altfel, conform Codului muncii, sporul este de minim 75% din salariul de baza corespunzator perioadei lucrate suplimentar. Insa problema este ca aceste ore nu se pot efectua fara acordul prealabil al salariatului. Exceptie fac doar situatiile de forta majora sau accidente.

Nu imi dau seama ce program aveti de fapt, este unul partial sau aveti contract cu norma intreaga. Daca este CIM cu timp partial, in mod normal nu este legal sa efectuati ore suplimentare, iar aceasta interdictie trebuie sa apara in contract. In caz contrar se considera ca acel contract a fost incheiat pentru norma intreaga si va fi tratat ca atare.
Pentru norma intreaga maximul de ore saptamanale este de 40, 48 cu tot cu cele suplimentare, Munca suplimentara se compenseaza obligatoriu cu spor sau liber platit corespunzator numarului de ore lucrate peste program. Insa angajatorul nu va poate forta sa lucrati suplimentar, nu este legal.

De asemenea, un program de lucru de 12 ore pe zi trebuie sa fie urmat de un repaus de 24 de ore, asa cum prevede Codul muncii. Inteleg ca ajungeti si la 13 ore, ceea ce nu prea este corect.

Zilele de weekend lucrate trebuie platite cu un spor stabilit prin CCM sau CIM, daca nu exista un CCM la nivelul unitatii sau ramurii. Totodata, pentru astfel de situatii ar trebui sa vi se acorde alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal.

Dvs. vi se incalca destul de multe drepturi recunoscute prin lege, motiv pentru care v-as sugera sa sesizati ITM si sa solicitati un control la fata locului. Inspectorii pot dispune sanctiuni si va pot ajuta in asa fel incat angajatorul sa va respecte toate aceste drepturi.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024