ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ore suplimentare sau ore de weekend ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am salariati care lucreaza de luni pana vineri de la 8.30-17.30 cu o 1 ora pauza de masa si sambata de la ora 9 la ora 13 (prin rotatie sambata) pentru un angajat pica cate 2 sambete pe luna. Ar trebui sa pontez 8 ore in plus de ce cele 40 cat este normal.
Cum incadrez corect acele ore lucrate sambata? E corect sa le trec ca si spor de weekend?

Nicoleta Macesanu
 User  Nicoleta Macesanu
a intrebat la 19 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Macesanu
 User Nicoleta Macesanu
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2013
Multumesc pentru raspunsuri.Revin cu urmatoarea precizare: de comun acord cu angajatul s-a intocmit act aditional cu privire la timpul de lucru.Luni-vineri 8 ore/zi,prin rotatie se lucreaza sambata 4 ore/zi urmata de 2 zile libere, cu precizarea ca in sapatamana in care se lucreaza sambata angajatul va presta doar 4 ore vinerea,primind si spor de weekend pentru orele lucrate samabata.
Acest program reduce mult numarul de ore lucrate de angajat intr-o luna(chiar si 156 ore pe luna).Aceasta situatie influenteaza conditiile si drepturile de pensionare,pentru ca el nu mai indeplineste numarul de ore stabilite prin contractul de munca(8/zi/40 ore saptamana,176 media lunara).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Sep. 2013
Inca o mentiune, pentru dna Macesanu, renuntarea la repaus se poate face numai pe o perioada de 2 saptamani consecutive, in situatii exceptionale si numai cu acordul ITM. Ce cereti dvs ar fi renuntarea de bunavoie la repausul saptamanal recunoscut de lege, din partea salariatului, incercare ce este lovita de nulitate conform legii. La un control al inspectorilor ITM veti primi cu siguranta amenzi pentru ca nu este acordat acest drept asa cum trebuie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 21 Sep. 2013
Angajatul nu poate renunta la dreptul sau la repaus saptamanal. O incercare in acest sens va fi lovita de nulitate conform legii, iar angajatorul sanctionat pentru nerespectarea obligatiei de a acorda repausul saptamanal de 2 zile. Atentie la interpretari, induceti angajatorul in eroare in dezavantajul lui.

Orele suplimentare se platesc doar daca nu este posibila acordarea liberului platit. In mod normal angajatul trebuie sa beneficieze de timp liber ca sa nu se ajunga la suprasolicitare soldata cu probleme medicale.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2013
Codul muncii nu permite ca un salariat sa lucreze 6 zile pe saptamana, in mod obligatoriu el trebuie sa aiba un repaus saptamanal de minim 2 zile consecutive, de regula sambata si duminica. Pot fi acordate si alte doua zile consecutive din saptamana daca este necesar, dar obligatoriu in cele doua zile nu se lucreaza deloc. Sunt zile libere.

Pentru zilele de weekend lucrate obligatoriu se plateste spor.

In plus, cea veti dvs acolo este un program inegal, in contract trebuie sa apara aceasta mentiune altfel nu se poate aplica.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2013
Dat fiind ca salariatii au un program de 8 ore in fiecare zi de luni pana vineri , rezulta ca munca prestata sambata pe timpul lor liber se face numai la solicitarea angajatorului cu acordul salariatilor.Daca se intampla asa atunci sunt ore suplimentare si le contabilizati si reconmpensati cu spor de cel putin 75% sau ore libere platite in urmatoarele 60 de zile.
Daca programul de munca impune prezenta la lucru si in zilele de sambata ar trebui ca ziua libera sa se acorde in cursul saptamanii si orele lucrate sambata sa fie platite cu spor de WK.

Alte intrebari despre Timp de munca