ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp de munca inegal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Societatea noastra are un program de functionare de la 9 la 2. Astfel salariatii urmand sa efectueze un program de 17/48. Se poate organiza munca astfel? Exista o baza legala in acest sens? Mentionez ca salariatii beneficiaza de sporuri de noapte, de weekend, ore suplimentare.
Va multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Iuliana Furtuna
 User  Iuliana Furtuna
a intrebat la 01 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Programul salariatului poate fi unul distribuit inegal. Insa este bine sa tineti cont si de prevederea legala conform careia un program de lucru de 12 ore va fi urmat de un repaus de 24 - art. 115 alin. (2) din Codul muncii republicat. In cazul distribuirii inegale a timpului de lucru ar trebui sa mentionati acest lucru in contractul de munca al salariatului. Incercati sa distributi programul in asa fel incat sa respectati perioadele de pauza prevazute de lege.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
...................

Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024