ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

timp lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In contractul colectiv este trecut un spor de 100% pentru weekend...Eu muncesc cel putin 2 saptamani consecutiv inclusiv sambata si duminica sau ,dupa caz, cum schimb tura minim 3 zile de repaus. Specificul companiei este vopsitorie navala deci si conditii grele muncesc 5 zile pe satamana dimineata, noaptea, dupa amiaza... In primul rand as vrea sa plateasca macar corect daca nu respecta legea asta cred ca au si ceva relatiii in institutiile statului. Pentru zilele de weekend trebuie sa plateasca sporul de 100% ; aceasta insemnand ora platita normal plus 100% ? Am dreptul si la libere platite in plus ? Multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Sorin David
 User  Sorin David
a intrebat la 03 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Iun. 2012
Daca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate este prevazuta plata unui spor de 100% pentru zilele de week-end lucrate, atunci ar trebui sa primiti acest spor si nu altul. Insa tinti cont ca el nu se aplica la intreg salariul de baza ci la cel corespunzator perioadei lucrate, adica a zilei sau numarului de ore lucrate. In contractul colectiv apare prevazut, sau cel putin asa ar trebui, si modalitatea de compensare, respectiv daca se plateste spor pentru ora lucrata sau pentru intreaga zi. Ar trebui sa beneficiati de un repaus saptamanal de 2 zile consecutive, acesta putand fi acordat si in alte zile din saptamana daca nu se poate in week-end. Totodata, daca lucrati doua saptamani consecutive, adica 14 zile fara repaus, acest lucru trebuie sa aiba la baza acordul ITM iar dupa cele 14 zile ar trebui sa primiti cumulat repausul saptamanal, adica 4 zile consecutive. Un astfel de program insa nu poate fi efectuat cu regularitate, putand fi pusa in pericol sanatatea salariatului.

Munca de noapte desfasurata in intervalul 22:00 - 06:00 trebuie si ea recompensata fie cu reducerea cu o ora a programului de lucru din ziua in care urmeaza sa efectuati munca de noapte, fie cu un spor de minim 25% daca munca de noapte reprezinta cel putin 3 ore din timpul normal de lucru sau, in situatiile in care se face raportarea la timpul lunar de lucru, daca munca de noapte este de minim 30% din totalul timpului lunar de lucru.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024