ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Tura de noapte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Dupa implinirea varstei de 60 ani mai sunt obligat sa fac tura de noapte ?


Adaugata in: Timp de munca
Florin Micu
 User  Florin Micu
a intrebat la 20 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Nov. 2012
Daca salariatul poate sau nu desfasura activitate noaptea se stabileste pe baza unui examen medical prealabil, si nu in raport cu varsta.

Art. 127
(1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.


Exista doar doua situatii in lege, si care nu sunt considerate a fi discriminatorii, ci de protejare, in care persoanele nu presteaza activitate noaptea, si anume tinerii sub 18 ani si femeile insarcinate, lauze sau care alapteaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Nov. 2012
Nu exista in lege o astfel de interdictie. Singurele interdictii precizate in lege sunt referitoare le culegerea datelor si a utilizarii semnalelor luminoase. O astfel de interdictie ar fi discriminatorie, cat timp exista persoane de aceasta varsta, apte de a presta activitate chiar si noaptea. Ar incalca atat Constitutia cat si Codul muncii.

Art. 5 - Codul muncii
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2012
Stiu ca este o interdictie stabilita prin LEGEA nr. 333 din 8 iulie 2003 (*actualizată*)

privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2012
Nu exista o lege care sa prevada o atare interdictie, din cunsotintele mele, in raport cu varsta. Doar daca in CCM aplicabil / Regulament intern apare o prevedere in acest sens, angajatorul va trebui sa o respecte. In caz contrar, aveti obligatia respectarii programului de lucru din contractul de munca si Regulamentul intern incheiat la nivel de unitate.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024