ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

unde trebuie sa ma adresez ca sa aflu raspuns la intrebarea de mai jos


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt agent vanzari la Bingo-Romania, contract nelimitat de 4 ore+bonuri+comision 3%, dar lucrez 7 ore +simbata si duminica fara sa fiu platit ore suplimentare sau ore festive, daca refuz sunt amenintat ca ma da afara daca nu imi convine, eu lucrez in interior, in magazin, dar cei care lucreaza stradal stau la vanzare cate 9 chiar 10 ore zilnic. Pur si simplu sclavie. Cum pot obtine sa fiu platit la orele lucrate pe tot cursul unei luni. Ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez cu o sezizare sau reclamatie. Orice drept mi-l cer sunt amenintat ca voi fi mutat sa vand in strada, iar daca nici acolo nu imi convine imi desfac contractual de munca. Mentionez ca sunt si pensioner de drept la termen.
Va multumesc. Eu v-am mai scris odata dar nu am primit raspuns. O zi buna va doresc

Dumitru Dumitru
 User  Dumitru Dumitru
a intrebat la 15 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dumitru Dumitru la 16 Apr. 2014
Legea 263/2010 este legea pensiilor, nu regelementeaza conditiile de lucru pentru salariatii incadrati cu contract individual de munca.

Cadrul legal care stabileste conditiile in care se deruleaza raportul angajat - angajator este Codul muncii repubicat. In legea pensiilor veti gasi referiri doar la posibilitatea cumulului pensie - salariu si la norma de lucru posibila pentru pensionarii de invaliditate grad III.

Dat fiind faptul ca in contractul de munca apare mentionata interdictia efectuarii orelor suplimentare, cand se termina programul dvs de lucru asa cum este el stabilit in contract ar trebui sa plecati, fara niciun fel de repercursiune legala. Daca angajatorul continua sa va forteze sa efectuati munca suplimentara, sesizati ITM sau mergeti in instanta.

Sporul de weekend se stabileste de angajator, nu exista un cuantum minim prevazut in lege si nici modalitatea de acordare a lui. Corect ar fi sa il primiti pentru weekendul lucrat, dar poate fi stabilit si un spor lunar.

Daca aveti dovezi in sustinerea tuturor acestor acuzatii, in instanta, atunci da, aveti toate sansele sa obtineti castig de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dumitru Dumitru
 User Dumitru Dumitru
a raspuns la intrebare la 16 Apr. 2014
ps. liber nu am decat 2 duminici pe luna, fara a fi compensate cu alte libere ijn cursul saptamanii pt weekendurile si sarbatorile legale lucrate si nici compensate baneste invocand k lucram de buna voie pt commission dar nu este adevarat suntem obligati si amenintati cu desfacerea contractului .daca legal ii dau in judecata pt a fi platit pt toate orele lucrate si despagubiri morale asi avea castig de cauza? va multumesc pt intelegere
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dumitru Dumitru
 User Dumitru Dumitru
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Apr. 2014
va multumesc pt raspuns. la punctual G din CIM. zice asa -conditii de munca,activitatea se desfasoara in conditii normale de munca potrivit legii263/2010. H]durata muncii-o fractiune de norma de 4 ore/zi,20ore/saptamana.intreval ora 11,00-15,00. programul se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractual colectiv de munca aplicabil .NU se vor efectua ore suplimentare,cu exceptia cazurilor de forta majora .Alte elemente constructive;a]sporuri-nu e cazul .b] indemnizatii- nu e cazul . b1] prestatii suplimentare in bani - e cazul.b2] prestatii suplimentare in natura -nu e cazul.c] alte adaosuri n-nu e cazul.Salariatul va beneficia de spor de weekend de 10 lei. astea sunt mota-mo din CIM . VA ROG CEI 10 LEI DE WEEKWND SUNT PT FIECARE WEEKEND 10 LEI SAU 10 LEI PT TOATA LUNA ?
OARE ESTE LEGAL CONTRACTUL SI CAT NE OBLIGA SA LUCRAM PESTE PROGRAM FARA SA FIM PLATITI EI INVOCAND K NOI STAM DE BUNA VOIE PT COMISION DAR NU ESTE ADEVARAT K DAK NU STAM NU DA AFARA . VA MULTUMESC . PASTE FERICIT
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Apr. 2014
Depuneti o sesizare la ITM, in urma careia se efectueze un control la fata locului.

In contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata ar trebui sa apara cateva precizari speciale, in abenta carora contractul se considera a fi inceheiat cu norma intreaga si tratat ca atare, asa cum apare stipulat in Codul muncii. Printre aceste prevederi se numara si interdictia efectuarii orelor suplimentare.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Daca lucrurile se mentin in continuare pe acest fagas puteti depune actiune in instanta de judecata si sa va recuperati drepturile de natura salariala si nu numai, incalcate de angajator de-a lungul relatiei contractuale.

Este singura intrebare care apare postata sub numele dvs., din acest motiv nu ati primit raspuns anterior, pentru ca nu apare o alta intrebare adresata de dvs pe club.


Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024