ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contract de munca timp partial cu lucru in repaus


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Doresc sa angajez o persoana cu timp partial de 5 ore/zi , pentru zilele de repaus saptamanal, respectiv 5 ore sambata si 5 ore duminica, ceea ce inseamna un program de 10 ore /saptamana . Cum ar trebui scris in contract ?
- o fractiune de norma de 10 ore/ saptamana , repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza : 5 ore / zi sambata , interval orar 10-15 , 5 ore/zi duminica, interval orar 11-16.
- in acest caz mai trebuie acordat spor pentru lucru in repaus ? Mai trebuie acordate si cele 48 ore de repaus atata timp cat lucreaza doar 2 zile / saptamana , chiar daca sunt zile de repaus saptamanal ?
- Daca s-ar dori o perioada de proba , cum s-ar calcula aceasta , in conditiile in care la un program normal de 8 ore /zi, de luni-vineri, pentru un CIM durata nedeterminata perioada de proba este 90 zile si la un CIM pe durata determinata de 6 luni perioada de proba este de 30 zile lucratoare.
- se poate stabili o perioada de preaviz pentru demisie , si cum se stabileste , avand in vedere ca pentru un program de 8 ore , durata preaviz este de 20 zile lucratoare?
- cum se calculeaza numarul de zile de concediu de odihna, tinand cont ca pentru un CIM, cu 8 ore/zi, , concediiul de odihna anula este de 22 zile lucratoare.

MUltumesc.

Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 16 Oct. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului PAULA-GABRIELA GRAMA la 29 Oct. 2016
Cotract individual de munca cu timp partial.
Durata normala a timpului de munca pentru salariatii angajati cu norma intreaga este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana.
Codul muncii art. 103: Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
In Revisal inregistrati CIM cu timp partial, cu ore distribuite saptamanal si treceti numarul de ore pe saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paula-gabriela Grama
 User Paula-gabriela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 19 Oct. 2016
Multumesc. Cum se inregistreaza in Revisal un astfel de contract ?
Daca angajatul ar lucra 16 ore / saptamana , 8 ore /sambata , 8 ore / duminica , cum ar trebui sa incadrez un astfel de contract , ca fiind cu norma intreaga sau cu timp partial ( nr de ore fiind inferior celui cu norma intreaga , calculat saptamanal ) . In aceasta situatie cum se inregistreaza in Revisal ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2016
Un salariat cu fractiune de norma poate avea un program variabil, fara niciun fel de restrictie a legii atat timp cat raportarea programului sau se face la programul saptamanal sau lunar concret.
Contractul cu timp partial de munca trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, durata muncii si repartizarea sa pe zile/ore, precum siconditiile in care se poate modifica programul de munca (repartizarea orelor). Prin urmare dumneavoastra veti trece in contract: Salariatul lucreaza doar in zilele de sambata si duminica ale saptamanii, cate 5 ore pe zi , dupa cum urmeaza : 5 ore / zi sambata , interval orar 10-15 , 5 ore/zi duminica, interval orar 11-16.
In cazul in care din cuprinsul contractului individual de munca cu timp partial sunt omise elementele urmatoare, durata muncii si repartizarea programului de lucru, conditiile in care se poate modifica programul de lucru si interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora, atunci se considera ca avem de-a face cu un CIM cu norma intreaga.
Legislatia muncii prevede conditiile care se iau in calcul la stabilirea duratei periaodei de proba si sunt legate doar de 3 elemente ale contractului individual de munca:

-Perioada pentru care urmeaza sa fie semnat contractul (perioada nedeterminata sau determinata);
- Functia pe care o va ocupa salariatului (functie de executie sau functie de conducere);
-Tipul contractului de munca (contract individual de munca sau contract temporar de munca prin agent de munca temporara).
In ceea ce priveste concediul de odihna, angajatul lucreaza, cate 5 ore pe zi x 2 zile pe luna, adica 24 de zile pe an.
Concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
In situatia in care lucreaza un an integral, salariatii vor beneficiaza efectiv de 22 de zile concediu de odihna pe an. Daca salariatul dumneavostra lucreaza 48 de zile dintr-un an, el va beneficia de 9 zile de concediu de odihna.
Daca cele 10 ore sunt lucrate in 2 zile atunci salariatul lucreaza 104 de zile pe an.
Media anuala a concediului de odihna = 22 de zile
22 zile : 12 luni/an = 1,83 zile/luna
Intr-o luna sunt in medie 21 de zile lucratoare din care salariatul lucreaza 8 zile cate 5 ore.
52 saptamani/an = 104 de zile lucrate/an
X = 104/22 = 4.72 x 1.83 = 8.63 adica 9 zile CO pe an.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024