ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract perioada determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In situatia in care pentru un angajat s-a epuizat varianta cu cele trei contracte pe perioada determinata, exista cumva posibilitatea, la sfarsitul ultimului contract de munca, sa se inchida contractul si apoi la un interval de o zi, sa se deschida un alt contract de munca, pe perioada determinata , cu acelasi angajator? Sau exista cumva o "portita" in legislatie sa mai existe vreun tip de colaborare intre acelasi angajator si angajat, dupa expirarea celor trei contracte pe perioada determinata ( de mentionat este ca angajatorul este in imposibilitatea de a oferi un contract pe perioada nedeterminata ) ?

Va multumesc mult!

Adaugata in: Contract de munca
Irina Mihaela
 User  Irina Mihaela
a intrebat la 04 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Mihaela la 04 Nov. 2013
Art. 82

(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Irina Mihaela la 04 Nov. 2013
Contractele succesive sunt contractele incheiate intre aceleasi parti, respectiv acelasi angajator si acelasi angajat. Daca din cele 3, unul a fost incheiat cu un angajator iar celelalte doua cu un altul, ultimele 2 fiind incheiate la intervela de maxim 3 luni, atunci aveti doar 2 contracte succesive, nu 3.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Mihaela
 User Irina Mihaela
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Nov. 2013
Va multumesc mult prentru precizari! dar as mai avea o intrebare: in cazul in care primul CIM pe perioada determinata, a fost facut intre angajat si o subunitate ( din alt judet) a unitatii centrale, se ia in considerare, la numararea celor 3 trei contracte succesive ( urmatoarele fiind incheiate cu unitatea centrala) ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Nov. 2013
Din pacate nu. Daca s-au incheiat deja 3 contracte succesive nu puteti sa incheiati un al patrulea, nu ar fi legal. Incheierea unui CIM pe perioda nedeterminata ar fi solutia corecta, dupa expirarea celui de-al treilea contract.

Asigurati-va ca intr-adevar au fost 3 contracte diferite si nu 3 prelungiri prin acte aditionale. Este o confuzie frecvent intalnita, de aceea va punctez si acest aspect. Daca s-a incheiat un CIM initial pe perioada determinata in limita a 36 de luni, prelungit prin act aditional de 3 ori, atunci nu este vorba de contracte succesive.

Nu exista, din punct de vedere legal, imposibilitatea angajatorului de a incadra pe perioada nedeteriminata un salariat. Este o conditie impusa de lege, de la care se pot face exceptii. Incercati sa nu folositi in mod abuziv CIM pe perioada determinata.

Art. 12
(1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.
(2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.


Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024