ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


diurna externa sau venituri salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua, am tot citit despre diurna externa acordata salariatilor detasati in strainatate, ca fiind asimilata de catre Anaf in urma controalelor efectuate, unor venituri salariale supuse impozitarii....

.......si apelez la specialistii dvs. pt. rezolvarea urmatoarei dileme:
de ex. daca o societate din Romania isi trimite angajatii la munca in Germania pe o perioada de 6 luni sa zicem, prin obtinerea certificatului A1, care atesta faptul ca acestia raman asigurati in tara de provenienta, dar angajatorul roman le plateste diurna externa care se ridica la o suma destul de mare intr-o luna, suma care depaseste salariul de incadrare, cum este considerata acea suma platita ca diurna?

va multumesc frumos!

Luminita Popescu
 User  Luminita Popescu
a intrebat la 04 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2014
Eu cred ca nu, prevederea din Codulfiscal e cat se poate de clara:
"Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si (....) indemnizatiei si oricarei alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice. Aceste prevederi se aplica si in cazul salariatilor reprezentantelor din Romania ale persoanelor juridice straine"
De unde rezulta ca, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salarii si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luminita Popescu
 User Luminita Popescu
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2014
asa am inteles si eu din legislatie, de ex. daca pt. Germania s-ar acorda o diurna zilnica de 87 euro, in 20 de zile lucratoare suma aferenta diurnei s-ar ridica la valoarea de 87*20=1.740 euro/luna, suma care ar trebui sa fie considerata diurna....

insa citeam zilele trecute ca multe societati au avut mari probleme cu cei de la Anaf din cauza acestor sume mari platite lunar, in timp ce salariul de incadrare ramane la valoarea minimului brut pe tara

ce ziceti, sunt indrepattiti cei de la finante sa considere aceste sume venituri salariale, in conditiile in care nu sunt depasite limitele prevazute de legislatie?

va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2014
Diurna poate fi asimilata venitului salarial astfel fiind supusa impozitarii si la plata contributiilor sociale, ?n conformitate cu art. 55 alin. 2 lit. i din Codul Fiscal,: ?indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării ?n altă localitate, ?n ţară şi ?n străinătate, ?n interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotăr?re a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice?.
Diurna externa este reglementata de HG nr. 518/1995. Cuantumul diurnei pentru fiecare tara este stabilit in anexa din aceasta Hotarare de Guvern.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni Gratiela Petrescu Radu Anton G Stancu Marius Ion violeta Georgescu