ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Program de munca mai mare de 8 ore


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Lucrez la o firma unde avem un program mai ciudat, lucram in 3 schimburi de cate 8 ore.
Programul normal prin contract este de 40 de ore pe saptamana, maxim 48.
De fapt, noi am ajuns sa fim fortati sa lucram non stop.
Suntem platiti cu sporurile de ore suplimentare, dar nu mai avem curaj sa spunem ca nu venim la munca pentru ca ne ameninta ca ne dau afara.
O situatie mai speciala a fost cand am fost obligati (adica "nu vii la serviciu" = "nu o sa mai am nevoie de tine si angajez pe altul care vrea") sa lucram 14 zile consecutiv la program de 12 ore.
Ne platesc sporurile suplimentare cum sunt in contractul de munca, adica 75% in cursul saptamanii, 100% pentru sambete si duminici, iar daca ai 14 zile lucrate consecutiv si prinzi 2 duminici si 2 sambete, sporul este de 150% pentru sambetele si duminicile acelea.
O alta problema este ca se face o programare a turelor si ni se da liber in cursul saptamanii, fapt ce ne obliga sa venim la serviciu sambata si duminica; tot din aceeasi cauza nu avem o sambata si o duminica consecutive libere.
Poate sunt eu dezinformat, dar cred ca din toate astea rezulta niste probleme foarte grave, legale vorbesc.

Acum vine intrebarea:
Pot sa spun ca nu vreau sa-mi iau liber in cursul saptamanii si ca, daca e nevoie sa fiu chemat sambata si duminica, sa se faca in scris?


Mihai Paul Dragomir
 User  Mihai Paul Dragomir
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Daca programul unitatii cuprinde si zile se sambata si duminica, stabilit astfel prin Regulament Intern, angajatorul poate considera ca nu respectati aceste prevederi daca refuzati sa veniti la lucru. Caz in care poate declansa o cercetare disciplinara si ajunge chiar la concediere daca se stabileste vinovatia salariatului. Prevederile Regulamentului Intern au caracater obligatoriu pentru ambele parti, cu atat mai mult cu cat continutul acestui document va este adus la cunostinta. Inteleg ca vi se acorda alte doua zile din saptamana drept repasus saptamanal si vi se compenseaza atat zilele de week-end lucrate, cat si orele suplimentare, cu spor conform legii.

In cazul in care insa lucrati 14 zile consecutive, repausul ar trebui sa vi se acorde cumulat, adica 4 zile, in cursul saptamanii. Insa angajatorul trebuie sa solicite acordul ITM in acest sens.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu alexei delimart adriana iancu Radu Anton G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024