ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sunt conditiile legale pentru angajarea minorilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va salut,

Va rog sa-mi comunicati, de la cati ani se poate angaja un minor si in ce conditii legale?

Va multumesc anticipat!

Victoria Radu
 User  Victoria Radu
a intrebat la 17 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2014
Potrivit prevederilor Codului muncii republicat, persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. Angajarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase poate fi facuta insa numai dupa implinirea varstei de 18 ani de catre respectiva persoana.
Codul muncii defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare. In cazul tinerilor cu varste de pana la 18 ani durata timpului de munca nu poate depasi 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Prevederile din Codul muncii referitoare la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica in cazul tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Totodata,in Codul muncii republicat,este specificat ca, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara, iar art. 128 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.
Angajatii care nu au implinit inca 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Durata concediului de odihna pentru salariatii cu varste de pana la 18 ani este de cel putin 23 de zile, asa cum prevede art. 147 din Codul muncii. Referitor la munca in zilele de repaus saptamanal, nu exista o reglementare speciala pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, concluzia fiind aceea ca ei pot lucra in zilele de repaus saptamanal in conditiile reglementate de Codul muncii cu respectarea timpului de lucru de 6 ore pe zi, nu mai mult.

Alte intrebari despre Recrutare si selectie

TOP RASPUNSURI 2024