ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incasare cash persoana juridica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Societatea "X" achizitioneaza marfa in valoare de 60.000 RON de la societea "Y", cu plata in numerar.
Societatea "X" la momentul incarcarii marfurilor plateste cash toata suma 60.000 RON si isi doreste sa primeasca un document justificativ pentru plata efectuata.
Societatea "Y" trebuie sa depuna aceasta suma la banca prin foaie de varsamant in numele clientului "X" in contul sau al soc. Y.
Care sunt documentele din punct e vedere legal care trebuiesc intocmite atat la momentul incasarii efective de la client cat si ulterior avant in vedere suma mentionata?

Va multumesc!


Laura Ana Urda
 User  Laura Ana Urda
a intrebat la 11 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viviana Serni
 Expert Viviana Serni
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2011
In primul rand, oricat de enervant pare, legea nu-i permite societatii X sa efectueze plata cash a unei sume atat de mari companiei Y pentru marfa achizitionata.
Asa cum prevede art.5 din Ordonanta de Guvern nr. 15/1996, cu privire la intarirea disciplinei financiar - valutare, incidenta in cauza,
"Pentru ??nt??rirea disciplinei financiare ??i evitarea evaziunii fiscale, opera??iunile de ??ncas??ri ??i pl????i ??ntre persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plat?? f??r?? numerar."

Lit c a alineatului 2 al celuiasi articol de lege plafoneaza sumele pentru care o persoana juridica - societate comerciala romana, in cazul nostru poate plati in numerar unei alte persoane juridice bunurile/serviciile oferite la suma de 5000 Ron zilnic pentru o persoana juridica si la 10 000 Ron pentru mai multe persoane juridice zilnic. Nici de bon fiscal nu poate fi vorba, care se elibereaza pentru persoane fizice.

Asadar, in cazul prezentat, Societatea Y va emite pentru societatea X urmatoarele documente:

1. Factura fiscala pentru suma de 60 000 RON valoarea bunurilor/serrviciilor oferite/contractate, intocmita in doua sau mai multe exemplare pentru livr??ri de bunuri ??i/sau prest??ri de servicii, cu rol de instrument de contare.

2. Chitanta fiscala pentru suma de 5000 Ron, conform legii.
Plata in numerar a diferentei de 55 000 Ron de catre societatea X catre societatea Y este interzisa, aceasta din urma refuzand sa primeasca cash diferenta de 55 000 Ron, avand in vedere ca, potrivit art. 6 din acelasi act normativ " ??ncas??rile zilnice ??n numerar pentru fiecare casierie de la o persoan?? juridic?? nu pot dep????i plafonul stabilit la art. 5 alin. 2 lit. c." ??? adica de 5000 RON.

Mai mult, "Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 2 lit. c, alin. 4 ??i ale art. 6 alin. 1, dup?? caz, constituie contraven??ie ??i se sanc??ioneaz?? cu amend?? de la 5.000 lei la 10.000 lei."art. 6 alin.2.
Altfel spus, incalcarea acestor dipozitii normative ii transforma pe agentii economici in contravenieneti, iar riscul diminuarii patrimoniului lor si al societatilor pe care le reprezinta prin aplicarea sanctiunilor pecuniare ii pandeste din clipa in clipa.

Diferenta de 55 000 RON va trebui achitata de societatea X prin banca, aceasta eliberandu-i documentul doveditor la platii, de esemplu in ordin de plata.

De retinut este si partea a adoua art. 5 alin.2 lit.c din O.G. nr.15/1996:
???Se admit pl????i c??tre o singur?? persoan?? juridic?? ??n limita unui plafon zilnic ??n numerar ??n sum?? de 10.000 lei, ??n cazul pl????ilor c??tre re??elele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate ??i func??ioneaz?? ??n baza legisla??iei ??n vigoare. Sunt interzise pl????ile fragmentate ??n numerar c??tre astfel de magazine, pentru facturile a c??ror valoare este mai mare de 10.000 lei.???

3. Aviz de insotire a marfii; uneori factura fiscala tine loc si de aviz de insotire a marfii.
4. Certificat de garantie acolo unde este cazul.



Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024