ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Notificare ITM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care Consiliul de Administratie al societatii hotareste reducerea programului de lucru de la 5 zile lucratoare pe saptamana la 4 zile lucratoare pe saptamana, conform prevederilor art 52 alin 3 din Codul Muncii , societatea trebuie sa notifice ITM-ul despre aceasta modificare ?
Ce modificari trebuie efectuate in REVISAL?

Adaugata in: Timp de munca Revisal
Emil Badea
 User  Emil Badea
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Cristina
 User Mirela Cristina
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2013
Buna ziua,
am rugamintea sa detaliati putin ce inseamna concret in acest caz, al Art.52 alin 3, "reducerea corespunzatoare a salariului" ?

Cu cat se reduce de fapt venitul net ? In contextul in care nu este mentionat nicaieri un procent de reducere de 20%, daca se considera ca zi nelucratoare, ziua a 5-a, numarul de ore este diferit in fiecare luna. Deci salariul net ar fi diferit in fiecare luna, spre deosebire de o situatie normala cand salariul net pentru o luna plina lucrata indiferent de nr zilelor lucratoare, atata timp cat nu exista medicale, cfs sau alte zile libere legale salariul net este egal.
Cum este corect ?
Folosind un caz concret - La un salariu net de 4500 lei , care ar fi suma pe care ar trebui sa o primeasca angajatul lunar net in contextul art.52 alin 3 ? E firesc ca suma neta sa difere de la o luna la alta, daca singurul motiv de diminuare a orelor de lucru este art 52 alin 3 ? Va multumesc anticipat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Aug. 2012
Acea zi nu reprezinta concediu fara plata, cea de-a cincea zi. Nu am spus ca ar fi platita, insa ea nu este pontata ca zi de concediu fara plata. Se intocmeste decizie, care apoi se opereaza in Revisal ca suspendare, iar pontarea se va face in baza deciziei, pentru 4 zile in loc de cinci, cu reducerea corespunzatoare a veniturlui. Dvs, ati clasat-o ca zi de concediu fara plata, or nu este cazul. "georgeta ganea a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012: Salariatii in ziua de concediu fara plata nu sunt la dispozitia unitatii."

In plus, nu puteti opera doua suspendari simultane pentru acelasi salariat. In plus, CFS se acorda numai la cererea salariatului si nu la initiativa angajatorului. Angajatorul poate oricand reveni la programul anterior de 5 zile, aceasta modificare nu se face prin act aditional ci prin decizie, deci prin vointa unilaterala a angajatorului, dupa consultarea sindicatului. Salariatii se vor afla in continuare in intrerupere temporara a activitatii si se va aplica prevederea conform careia pe perioada intreurperii ei se afla la dispozitia unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
Ziua nelucrata nu este platita, asa cum reiese si din continutul art. 52 pe care l-ati mentionat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 31 Iul. 2012
In cazul de fata nu este vorba de concediu fara plata, ci de reducerea programului de la 5 la 4 zile ca urmare a intreruperii temporare a activitatii pe o perioada mai mare de 30 de zile lucratoare. Acesta nu echivaleaza cu concediul fara plata, pentru ca slariatii primesc o indeminzatie platita din bugetul salarial.

Art. 52
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Salariatii in ziua de concediu fara plata nu sunt la dispozitia unitatii.In plus este bine de precizat care este perioada din an pentru care se aplica aceasta masura. Daca masura se aplica colectiv, apreciez ca este nevoie de o singura decizie care se aplica tuturor salariatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Da, se notifica ITM prin transmiterea Revisal. Dupa consultarea sindicatului in acest sens, se intocmeste o decizie, in temeiul art. 52 alin. (3) din Codul muncii repucat, decizie care se opereaza in Revisal respectand termenul de operare a suspendarilor asa cum este el prevazut in HG 500/2011, repsectiv 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

MODEL DECIZIE DE SUSPENDARE ??? INTRERUPERE ACTIVITATE TEMPORARA (reducerea programului de lucru)

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistratala Registrul Comertului din ............... sub nr. J.../...../.............
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................


DECIZIA NR.....................
Data ..........................


Administratorul SC ......................... dl/d-na....................................................;

In baza hot??r??rii Adun??rii generale a asociatilor-asociat unic din data de ..............................cu privire la intreruperea temporaraa activit??tii societ??tii, ca urmare a (motive) ......................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................
In baza prevederilor art. 52 alin. (3) din Codul muncii;
In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societ??tile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societ??tii,
DECIDE:
Art.1. Incep??nd cu data de ........................ se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .................................................... av??nd functia de ......................................... in cadrul societ??tii, conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii.

Art. 2. Dl/dna............................................... va beneficia de indemnizatie de .................% din salariul de baz??, in sumade.................... lei.

Art. 3. Pe durata suspend??rii, dl/dna............................................................se aflala dispozitia societ??tii.

Art. 4. ??? (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incep??nd cu data de .......................... .

REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
???????????????????????????????????????????????????.



Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024