ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Imputare abonamente in interes de serviciu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Societatea noastra acorda salariatilor sai abonamente in interes de serviciu, pentru deplasari in interes de serviciu in diverse orase ale tarii. Problemele noastre incep in momentul in care, la plecarea salariatilor respectivi din societate, acestia nu predau aceste abonamente catre societate ( din rea credinta).
Care ar fi temeiul legal in baza caruia societatea ar putea imputa salariatului respectiv contravaloarea abonamentului , pentru perioada ramasa neutilizata ( in cazul in care abonamentul este anual)?


Adaugata in: Ajutoare materiale
Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 07 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 07 Nov. 2013
Cu multa placere si succes in toate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 07 Nov. 2013
Daca firma anuleaza abonamentul pentru perioada ramasa atunci angajatul in mod cert nu se mai poate folosi de el, pentru ca nu mai este valabil acest documente. Iar daca ea isi recupereaza banii de la furnizorul de servicii de transport, atunci angajatul nu are nicio obgliatie de restituire a unor sume pe care deja le-ati recuperat, din punctul meu de vedere. Nu are pentru ce sa va returneze sumele pentru un abonament inactiv. Este un document nominal, din cate cunosc eu asa se fac, deci nu sunt transferabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Am inteles. Chestiunea ar mai fi urmatoarea : dupa plecarea salariatului din unitate, acest abonament poate fi anulat pentru perioada ramasa pana la finele anului pentru care a fost emis, societatea recuperandu-si sumele aferente acestei perioade de la transportatorul cu, care a incheiat conventia, insa abonmentul - fizic, nu este returnat de catre fostul salariat.
Aici apare intrebarea : il pot eu obliga pe fostul salariat ( in cazul in care nu returneaza abonamentul ) sa plateasca suma reprezentand diferenta ramasa pana la finele anului pentru care a fost emis abonamentul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
Art. 256 - Codul muncii republicat.
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Ii puteti solicita in scris angajatului aceste bunuri in baza prevederii de mai sus, cu titlul executoriu. Daca acesta refuza in continuare sa va restituie abonamentele in cauza asa cum ar trebui, puteti chiar sa il actionati in instanta de judecata, facand dovada celor prezentate, cat si a daunei create ca urmare a nerestituirii acestor abonamente.

Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

Art. 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale