ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajare persoana pensie gradul III (trei)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, referitor la angajare part time fiind pensionar gradul III (trei) de invaliditate, fara certificat de handicap.
Norma mai putin din jumatate, aceasta scriind pe decizia medicala.
In ce conditii se poate face angajarea astfel incat si angajatorul sa beneficieze de scutirile ce ii revin prin lege prin angajarea persoanelor cu handicap?
Eu am regasit prin art.77 din Legea 448/2006 ca si cei cu gradul III intra la persoane cu handicap.
Ce fel de contract putem incheia si carei autoritati ne putem prezenta pentru angajare?
Astfel incat sa fie de bun augur atat pt angajat cat si angajator. Este o mare oportunitate pentru un pensionar sa se reabiliteze si sa reintegreze, dar si pentru angajator sa fie cat mai facila angajarea, deoarece hatisurile legilor si controlelor ii face reticenti.
Multumesc mult

Anca V
 User  Anca V
a intrebat la 26 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca V
 User Anca V
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Oct. 2014
Va multumesc mult de tot, raspunsurile dumneavoastra au fost foarte prompte si m-au ajutat enorm.
Cu stima
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Anca V la 29 Sep. 2014
Conditiile de acordare a subventiei pentru incadrarea persoanelor cu handicap le regasiti in extrasul de lege din raspunsul anterior, este relevant tipul de contract si durata mentinerii raportului de munca. Coroborati aceste prevederi cu art. din legea 448/2006 referitor la incadrarea pensionarilor grad 3 ca persone cu handicap.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca V
 User Anca V
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Sep. 2014
Multumesc mult de tot pentru raspuns
inca o intrebare care mi-ar fi de folos ar fi daca in acest caz angajatorul poate primi si acea subventie acordata celor care angajeaza persoanele cu handicap, in cazul acesta.
Restul cred ca tine de alte formalitati dupa cum am mai citit si revine acestuia
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Sep. 2014
Intr-adevar, in baza legii mentionate gradul III de invaliditate intra la categoria handicap si poate fi incadrat in munca o astfel de persoana.

Ii puteti incheia contract individual de munca pe perioada determinata sau nu, fiind pensionar cu drept de cumul se poate utiliza oricare varianta.

Angajatul nu va fi scutit de plata contributiilor sau a impozitului, cu exceptia contributiei pentru somaj - angajat si angajator. Numai in cazul in care exista certificat de handicap grav sau accentuat atunci intervine scutirea la plata impozitului pe venit.

Cate despre facilitatile acorate angajatorului, la incadrarea unuei persoane cu handicap, ele sunt prevazute in legea somajului nr. 76/2002 actualizate.


ART. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

Fiind vorba de un salariat care detine si statutul de pensionar, se va aplica scutirea de plata contributiei CAS, prevazuta in aceeasi lege.

ART. 18
(1) In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.
(2) Asiguratii pot fi:
a) cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
......

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu G Stancu Viviana Serni adriana iancu George Andreescu alexei delimart