ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajare - solicitarea echivalarii studiilor, abuziva sau legala?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

In disperare de cauza, va rog sa ma ajutati si mine in vederea solutionarii unei probleme.

Sunt cetatean roman, absolventa a doua cicluri de studii superioare din cadrul unei universitati din R. Moldova.

Revenita in tara, pe parcursul anilor am fost angajata legal, in diferite companii, cu diplomele obtinute acolo pana de curand, cand la un nou loc de munca, angajatii companiei (HR, Juridic) au inceput sa-mi ceara vehement echivalea diplomelor motivand aceasta solicitare cu : "asa trebuie, asa mi se cere, asa spune Ministerul muncii".

Din cate stiu eu, diplomele de studii obtinute in Moldova sunt recunoscute in Romania fara sa mai fie necesara o oarescare echivalare/reconoastere a acestora (exista si un Acord/Conventie in acest sens).

Tin sa precizez ca pana acum, intr-adevar, nu am fost angajata in functii de conducere, sunt o amarata de economista/specialist marketing (+licenta in drept s.a.) si in continuare sunt angajata in calitate de economist in ....

Va rog sa imi spuneti daca cererea colegilor mei de echivalare/recunoastere a studiilor este intemeiata sau nu?
Pe de alta parte nu inteleg cum se poate ca pana acum, in cadrul altor companii sa fi fost posibila angajarea mea pentru aceeasi functie fara nici un fel de certificat aditional de recunoastere or altele asemenea.
Mai pot fi considerate legale angajarile anterioare or ba?

Astept cu interes un raspuns in acest sens.

Va multumesc pentru atentia si timpul alocat mesajului meu.

Adaugata in: Angajare Dreptul muncii
Sabina Kensky
 User  Sabina Kensky
a intrebat la 29 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Sabina kensky la 01 Nov. 2015
Mult succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sabina Kensky
 User Sabina Kensky
a raspuns userului adriana iancu la 30 Oct. 2015
Va multumesc mult pentru raspuns!
Sper ca impreuna cu celalte raspunsuri - jurist, ITM, MM, ANOFM s.a. sa reusesc sa fac si mai multa lumina si in acest caz.

Multumesc inca o data!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2015
Protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Republica Moldova, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998, din 26.08.2010 -In vigoare de la 10.01.2011

(1) Diplomele de invatamant superior eliberate de institutiile de invatamant superior din Republica Moldova, recunoscute conform legii, anterior adoptarii reglementarilor nationale care implementeaza Procesul Bologna, si diplomele de licenta eliberate de institutiile acreditate de invatamant superior, anterior adoptarii reglementarilor nationale care implementeaza Procesul Bologna in Romania, pentru durate de studii identice, domeniu si profil similare, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte parti.
(2) Diplomele de licenta, ciclul I de invatamant superior din Republica Moldova, ulterior adoptarii reglementarilor nationale care implementeaza Procesul Bologna, si diplomele de licenta, respectiv ciclul I de studii universitare din Romania, ulterior adoptarii reglementarilor nationale care implementeaza Procesul Bologna, se recunosc reciproc pentru durate de studii, domeniu si profil similare, numar de credite transferabile acumulate si curriculum national similar.
(3) Calificarile profesionale care dau acces la profesiile reglementate din Romania a caror curricula este armonizata la nivel european se recunosc pe teritoriul statului celeilalte parti, de la caz la caz, in functie de legislatia si curriculumul national al fiecarei parti."



Alte intrebari despre Angajare