ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de administrare, Registrul comertului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca administratorul este salariat al firmei, are contract de administrare sau mandat
sau este pensionar, este obligatorie incheierea unui contract de administrare sau mandat ori este suficient faptul ca apare in actele firmei inregistrate la Registrul Comertului?


Gabriel Zincu
 User  Gabriel Zincu
a intrebat la 24 Aug. 2011
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Robitu
 User Mariana Robitu
a raspuns la intrebare la 25 Aug. 2011
Va rog sa precizati in cazul in care asociatul este administrator si pensionat la limita de varsta si nu solicita plata pentru activitatea depusa ca administrator , deci nu a incheiat contract cu societatea la ce suma se achita contributia de sanatate? Contributia pentru concedii si indemnizatii pentru un pensionar pentru ce motiv se achita si la ce suma?
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gratiela Petrescu
 Consultant Gratiela Petrescu
a raspuns la intrebare la 24 Aug. 2011
Indemnizatia administratorului intra in baza de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de societatea comerciala care le plateste. Administratorul datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, aceasta urmand a fi retinuta, virata si declarata de catre societatea comerciala.

Contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si contributia pentru concedii si indemnizatii se datoreaza indiferent daca salariatul obtine si venituri din pensii sau din contracte individuale de munca si indiferent daca administratorul a incheiat sau nu contract de administrare ori de mandat.

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat, conform art. 6 pct. IV lit.a din Legea 263/2010, sunt asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii administratorii sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si este obligat sa se asigure personal pe baza declaratiei individuale de asigurare.

Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Sunt exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de stat administratorii care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 sau daca se regasesc in una dintre urmatoarele situatii:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. 1 pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
- beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010.

In consecinta, daca administratorul desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 nu are obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii si, in consecinta, nu are obligatia de a plati contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat.

In consecinta, implicit, administratorii societatilor comerciale pe actiuni au obligatia de a incheia contracte de administrare.

Alte intrebari despre Angajare

Eroare conectare :