ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca fara semnatura angajatului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am lucrat 6 zile la o firma si mi se cere demisia dar eu nu am semnat nici un contract de munca, am dat doar o copie de buletin. Nu vreau sa imi dau demisia pentru ca nu mai pot beneficia de somaj.
Poate exista un c.i.m daca nu am semnat nimic?

Adaugata in: Angajare
Ionela Claudia Ceriseri
 User  Ionela Claudia Ceriseri
a intrebat la 23 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ionela Claudia Ceriseri la 23 Iul. 2012
Daca au semnat ei in locul dvs, va dati seama ca acest lucru nu este legal, este fals in acte si se incadreaza ca fapta penala, angajatorul fiind pasibil chiar de puscarie in cazul unui proces.

Contractul, daca nu l-ati semnat, clar nu exista sau nu este unul in acord cu legea daca acesta a fost semnat de catre angajator sau alta persoana in locul dvs. fara sa va dati acordul in acest sens. Dvs nu cred ca figurati ca fiind angajata legal, insa puteti verifica si la ITM acest detaliu ca sa fiti sigura, cat si la ANOFM daca doriti sa intrati in somaj. Chiar daca il semnati, in cazul in care in contract apare o perioada de proba, pe parcursul ei incetarea se face exclusiv prin notificare scrisa, fara preaviz.. Nu este deci necesara demisia, ci doar o notificare scrisa. Daca au semnat ei e destul de grav din punct de vedere legal. Incercati eventual sa discutati si cu un avocat sa vedeti ce pasi puteti face in aceasta situatie, dar faceti si sesizare la ITM pentru refuzul angajatorului de va face forme legale de munca si practicarea muncii la negru, daca mai sunt si alte persoane ca dvs in firma cu atat mai mult ar fi bine sa faceti acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionela Claudia Ceriseri
 User Ionela Claudia Ceriseri
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2012
Problema este ca daca, intradevar nu se poate face un contract de munca fara semnatura mea, ma voi putea inscrie pentru ajutorul de somaj deoarece am terminat facultatea acum o saptamana si nu am mai lucrat niciunde.
Am inteles ca in cazul in care imi voi da demisia de la un loc de munca nu mai beneficiez de acest ajutor.
Am impresia ca acesta firma vrea ca eu sa semnez acel contract si ulterior sa imi dau demisia, avand doar 1 zi lucrata ''legal''.
Ce ma sfatuiti sa fac? in cazul in care nu este nici un contract de munca sa nu il semnez sau in cazul in care au semnat ei in locul meu sa nu accept demisia?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2012
Recomandarea mea este sa aveti grija in astfel de situatii si sa va asigurati ca semnati contractul anterior inceperii lucrului pentru ca, potrivit noilor prevederi legale, in cazul unui control si dvs puteti fi sanctionata cu amenda.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2012
Daca nu exista un contract de munca nu aveti ce demisie sa va dati iar somajul se poate acorda numai daca se face dovada ca a existat un raport de munca legal, adica un contract semnat de ambele parti, si care a incetat din motive neimputabile dvs ca salariat. In cazul dvs., contractul de munca ar fi trebuit semnat anterior inceperii activitatii si transmit catre ITM prin Revisal, la fel, anterior inceperii lucrului. Ati lucrat, cu alte cuvinte, "la negru" in cele 6 zile.

Alte intrebari despre Angajare

TOP RASPUNSURI 2024