ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum pot angaja un pensionar?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
As dori sa angajez in conditiile legii muncii si legislatiei ARR in vigoare UN SOFER PE TIR mentionez ca acesta este pensionar pentru limita de varsta, insa nu am nevoie de el decat o zi pe sapt sau chiar 1 zi - 2 zile, maxim 5 zile pe luna?

In ce conditii legale al putea sa-l angajez, fara sa-i fac neaparat CIM cu timp partial adika pot sa-i fac CIM cu timp partial cu norma de lucru de 30 ore / luna de exemplu, cu timp de lucru inegal sau cum altfel, dar sa figureze la mine salariat totusi caci am nevoie sa-i descarc cartela de tahograf.

Va multumesc anticipat.
Cu stima,

Ardeleanu Liliana
074201301
estic_management@yahoo.com

Liliana Ardeleanu
 User  Liliana Ardeleanu
a intrebat la 01 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Sep. 2011
Pentru ca soferul de tir sa figureze la dvs. drept salariat ar trebui sa ii incheiati CIM cu repsectarea prevederilor Codului Muncii. In cazul in care incheiati un CIM cu timp incegal, acesta tebuie sa fie in conformiatate cu CCM aplicabil sau regulamentul intern.

Contractul poate fi unul cu timp inegal sau cu timp partial.
Conform Codului Muncii republicat:
ART. 102 1 Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. 2, urmatoarele:
a durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
2 In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. 1, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

ART. 103 1 Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
2 Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Alte intrebari despre Angajare