ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se face o angajare legal?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in cautarea unui loc de munca de ceva vreme si imi cam pierd speranta pt ca dau de angajatori nepotriviti sau neseriosi. As dori sa fiu informata pt a nu mai trece prin unele situatii neplacute si incorecte. As dori sa stiu ca dupa ce am fost la interviu si mi s-a zis ca sunt acceptata pt postul respectiv urmatorul pas corect este sa fiu trimisa sa imi fac analizele si semnarea contractului? Este normal ca pana analizele nu sunt gata si contractul nu a fost semnat sa fiu chemata la lucru? Iar daca am mers la lucru dar pana la urma nu se mai face contractul angajatorul poate sa ma lase si fara bani pt zilele in care am lucrat? Multumesc anticipat.

Adaugata in: Angajare
Daniela Lucaciu
 User  Daniela Lucaciu
a intrebat la 23 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florescu Florin
 User Florescu Florin
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Sep. 2013
sunt angajat si lucrez 12 ore 6 zile pe saptamana , in 2 ture de zi si de noapte
am carte de munca pentru 4 ore si nu mi s-a facut contract de munca , fara alte bonusuri , iar salar am 1600 lei
conditii de munca nu exista , nu este apa potabila , zgomot mare de la utilejele industriale , si multa mizerie
am acceptat aceste conditii la inceput si din lipsa banilor, si pentru ca suntem rude
as fi interesat la aceste date de mai sus ce salar ar fi corect , si unde ar trebuie sa ma adresez pt a mi se face dreptate ?
multumesc anticipat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Popescu
 User Florin Popescu (Manager, Securitate si sanatate in munca)
a raspuns userului Lavinia B. la 07 Mai. 2012
Serviciile medicale ale lucratorilor se asigura gratuit de catre angajator dupa cum urmeaza:
1 .Legea 53/2003 actualizata - Codul Muncii
Art. 175 1 Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
Art. 176.1 Dispozi??iile prezentului titlu se completeaz?? cu dispozi??iile legii speciale, ale contractelor colective de munc?? aplicabile, precum ??i cu normele ??i normativele de protec??ie a muncii.
2. Legea 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca
Art 76 M??surile privind securitatea, s??n??tatea ??i igiena în munc?? nu trebuie s?? comporte în nici-o situa??ie obliga??ii financiare pentru lucr??tori.
3. HG 355/2007 actualizata – supravegherea sanatatii lucratorilor
ART. 4 1 Supravegherea s??n??t????ii lucr??torilor este asigurat?? de c??tre medicii specialisti de Medicina Muncii.
Art. 7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8 1
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea în munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
Art. 8 5
Examin??rile medicale profilactice se efectueaz?? în baza fi??ei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prev??zut în anexa nr. 3, completat?? în mod obligatoriu la toate rubricile ??i semnat?? de c??tre angajator.

Observatie:
HG 355/2007Art. 2 Pân?? la data de 31 decembrie 2010, medicii speciali??ti în medicin?? general?? ori în medicin?? de familie, care au ob??inut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicin?? de întreprindere, pot desf????ura activit????i în domeniul supravegherii s??n??t????ii lucr??torilor, cu excep??ia încheierii fi??ei de aptitudine prev??zute la art. 16 alin. 6 (articol abrogat prin H.G. 1169/2011).

Medicul de familie/medic de intreprindere nu mai este abilitat de nici-o lege in privinta supravegherii sanatatii salariatilor.
Adeverintele medicale cu mentiunea "apt medical" eliberate de medicii enumerati, sunt ilegale si nu-l apara pe angajator, iar in cazul unor accidente de munca, acestia sunt direct raspunzatori civil sau penal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lavinia B.
 User Lavinia B.
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2012
La angajare mi s-a cerut adeverinta de la medicul de medicina muncii si controlul medical l-am platit eu. Trebuie decontat de angajator? Imi puteti spune va rog si baza legala?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 26 Apr. 2012
Acele analize e supraveghere nu sunt analizele de angajare, ci cele periodice, prin care este monitorizata sanatatea angajatului. Eu ma refeream strict la angajare, conform codului muncii, si nu la ce se intampla dupa. Or in lege nu apare nicaieri ca adeverinta medicala de la un medic de familie se suporta de catre angajator, ci numai cheltuielie aferente analizelor solicitate expres de acesta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 26 Apr. 2012
Este vorba de analizele solicitate de angajator, daca acesta solicita un anumit tip de analize medicale anterior angajrii, si de cele perioadice. La nagajare se poate aduce si adeverinta de la medicul de familie, caz in care angajatorul nu are nici o obligatie. Daca medicul de familie decide ca trebuie facute analize ca sa poata elibera acea adeverinta, nu intra in obligatia angajatorului. Insa daca spre exemplu angajatorul modifica programul de zi in program de noapte pe durata derularii contractului, atunci angajatorul va suporta cheltuiala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Apr. 2012
Analizele pentru angajare SE FAC INTOTDEAUNA pe banii angajatorului. A se vedea H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor :
Art. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, at??t din sectorul public, c??t si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile ??n vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Art. 7
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati ??n niciun fel ??n costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8
1Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea ??n munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

In caz contrar, se cade sub incidenta art. 27 din Codul muncii republicat :
Art. 27
1O persoan?? poate fi angajat?? ??n munc?? numai ??n baza unui certificat medical, care constat?? faptul c?? cel ??n cauz?? este apt pentru prestarea acelei munci.
2Nerespectarea prevederilor alin. 1 atrage nulitatea contractului individual de munc??.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniela Lucaciu la 23 Apr. 2012
Daca maine semnati contractul atunci veti fi in regula din punct de vedere legal, insa activitatea ar trebui sa inceapa de poimaine, miercuri daca judecam in functie de prevederile legale. Ca sa incepeti activitatea maine, ar fi trebuit sa semnati contractul de munca cel tarziu astazi.

La angajare aveti in vedere si urmatoarele prevederi din Codul Muncii, ele va pot fi de ajutor:

Art. 16
1 Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
2 Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
3 Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
4 Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Art. 17
1 Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
2 Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
3 Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a identitatea partilor;
b locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f riscurile specifice postului;
g data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n durata perioadei de proba.
4 Elementele din informarea prevazuta la alin. 3 trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Analizele pentru angajare nu se fac intotdeauna pe banii angajatorului, in multe cazuri este suficienta adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca sunteti apta pentru munca. Ulterior, cand angajatorul va efectua examenul medical prin intermediul medicului de medicina muncii, va suporta el toate cheltuielile. Daca insa angajatorul solicita efectuarea anumitor tipuri de analize, obligatorii pentru tipul de activitate care urmeaza a fi desfasurata - asa cum este cazul muncii de noapte sau lucrului cu substante periculoase - , chiar daca analizele se face la inceputul raportului de munca sau inaintea semnarii contractului, cheltuiala ar trebui suportata de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Lucaciu
 User Daniela Lucaciu
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Apr. 2012
multumesc mult pt raspuns.As mai avea o intrebare: in cazul in care azi am fost la lucru si mi s-a zis ca si maine sa merg de dimineata pana seara iar contract nu exista abia maine primesc si analizele care le-am facut pe bani mei,in asemenea situatie ce e de facut? din pacate mi s-a mai intamplat sa mi se zica la alt loc ca vom face contract si eram chemata la lucru iar pana la urma nu s-a facut nici contract si am lucrat gratis la alti ca nu am primit nici bani nevand nici cunostinte si nici nestiind ce era de facut. Cum sa procedez in situatia mea de acum ca sa nu imi fac nici probleme mergand la lucru fara a fi angajata dar nici sa nu pierd "postul" in cazul in care maine nu voi merge la lucru?Multumesc inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Apr. 2012
O angajare legala presupune semnarea unui contract de munca in cel tarziu ultima zi lucratoare anterioara celei in care ar trebui sa incepeti activitatea la noul loc de munca. Analizele medicale se fac inainte de semnarea contractului, adeverinta medicala este obligatorie la angajare. Orice activitate prestata in folosul unui angajator, ce urmeaza a fi remunerata, dar fare existenta unui contract de munca este ilegala, iar daca angajatorul intr-o atare situatie actioneaza in afara legii.

Daca nu s-a semant contractul de munca, angajatorul nu va poate cere sa va prezentati la lucru si nici nu va poate sanctiona in vreun fel pentru absenta, data fiind inexistenta contractului de munca. Nu poate fi constrans legal sa plateasca o remuneratie, un salariu, daca nu a existat contract. Aveti mare grija insa pentru ca in cazul unui control, conform noilor prevederi din Codul muncii, inclusiv angajatul este sanctionat.

Alte intrebari despre Angajare

TOP RASPUNSURI 2024