ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Dosarul angajatului trebuie sa contina cazier si fisa medicala in momentul semnarii CIM?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
As dori sa-mi spuneti daca in momentul semnarii unui contract de munca individual este in mod obligatoriu ca la dosarul unui viitor angajat sa existe cazierul judiciar in original si fisa medicala, respectiv adeverinta de la medicul de familie. Aceste acte nu pot fi aduse angajatorului dupa semnarea contractului de munca?

Adaugata in: Angajare
Laurentiu Marica
 User  Laurentiu Marica
a intrebat la 25 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2013
Cazierul judiciar este obligatoriu numai in anumite situatii, in general pentru posturile de gestionari sau cele care presupun lucrul cu sume mari de bani. Cat despre fisa medicala se poate intocmi si ulterior angajarii fisa de aptitudini. In cazul in care se trece cu vederea acest document si nu este intocmit nici dupa angajare contractul poate fi declarat nul. Iar la angajare persoana poate avea o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca este apt de munca, dar aceasta nu exclude obligatia intocmirii fisei de aptitudini.

Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

Alte intrebari despre Angajare