ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Se poate face o angajare cu o data retroactiva?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, se poate face o angajare cu o data retroactiva in sensul ca:
In data de 18.05.2015 activitatea la fostul loc de munca a fost incheiata printr-o demisie fara preaviz in ideea intelegeri intre parti, in conditiile in care anagajarea la urmatorul loc de munca se poate face doar din data de 25.05.2015 ( contabilul , responsabilul pentru angajari este in concediu in perioada asta), mai exact m-ar interesa acest aspect in coditiile continuitatii pe cartea de munca pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului.

Va multumesc.

Andrei Moisa
 User  Andrei Moisa
a intrebat la 23 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2015
Nu se poate.
Codul muncii
Art. 16. [forma contractului de munca]
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Pentru a beneficia de concediu crestere copil trebuie sa sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii.In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului, prin exceptie se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat acesta.

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu violeta Georgescu alexei delimart George Andreescu Viviana Serni Radu Anton