ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cand este obligatoriu sa existe Cazierul Juridic la dosarul personal?


de Clublegislatiamuncii.ro la 08 Aug. 2011


Intrebare: In ce conditii este obligatorie existenta cazierului juridic la dosarul de personal? Care sunt functiile la care se solicita cazierul juridic?


Raspuns: Pentru ocuparea unor functii sau exercitarea unor profesii sunt instituite prin acte normative o serie de conditii expres determinate pentru a fi indeplinite. Obligatia existentei cazierului judiciar la dosarul de personal rezulta asadar din actele normative care reglementeaza activitatea pentru care se solicita acest document.

Prin urmare, este obligatorie existenta cazierului judiciar la dosarul personal pentru angajarea pe acele functii pentru care este instituita expres prin act normativ obligativitatea cazierului judiciar ori pentru angajarea pe acele functii pentru care se stabilesc prin actul normativ ce reglementeaza acea activitate o serie de limitari prin conditionarea angajarii pe acea pozitie de lipsa savarsirii unor fapte penale expres prevazute in cuprinsul actului normativ, lipsa antecedentelor penale rezultand din datele comunicate din cazierul judiciar in conformitate cu Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata.

In continuare va vom prezenta o serie de domenii/activitati/munci pentru desfasurarea carora este necesar cazierul judiciar.

Astfel, in ceea ce priveste angajarea persoanelor pe o functie publica, art. 54 lit. h) din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca poate ocupa o functie publica persoana care indeplineste si conditia ca nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea.

HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca dosarul de inscriere la concurs trebuie sa contina in mod cazierul judiciar (art. 49 alin. 1 lit. e).

Un alt exemplu privind obligativitatea cazierului judiciar este prevazut in cazul angajarii gestionarilor. Astfel, Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 4:

Nu poate fi gestionar cel condamnat pentru savirsirea vreuneia dintre infractiunile pevazute in lista anexa la prezenta lege, chiar daca a fost gratiat.

Nu poate fi angajat sau trecut in functia de gestionar cel aflat in curs de urmarire penala sau de judecata pentru savirsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute in lista anexa.

Daca in cursul urmaririi penale, al judecatii sau dupa condamnare a intervenit amnistia, cel care a savirsit vreuna dintre infractiunile prevazute in lista anexa nu poate fi gestionar timp de 2 ani de la data intervenirii amnistiei. Cel caruia i s-a suspendat conditionat executarea pedepsei nu poate fi gestionar in cursul termenului de incercare si 2 ani de la expirarea acestui termen.

Prin "savirsirea infractiunii" se intelege comiterea oricareia dintre faptele prevazute in lista anexa, pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice.

Tot astfel, in conformitate cu art. 39 lit. c) din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie.

De asemenea, cazierul judiciar este necesar pentru angajarea consilierilor juridici, caci, potrivit art. 9 din Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, este nedemn de a fi consilier juridic:

a) cel care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b)cel care, in exercitarea profesiei de consilier juridic, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca irevocabila;
c)cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.

In plus, nedemnitati in cazul savarsirii unor infractiuni sunt prevazute pentru medici si farmacisti.

Astfel, art. 382 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca este nedemn de a exercita profesia de medic:

a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic si pentru care nu a intervenit reabilitarea.
b)medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

Art. 481 din lege stabileste ca este nedemn de a exercita profesia de medic dentist:

a)medicul dentist care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic dentist si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b)medicul dentist caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

Art. 562 din aceeasi lege prevede ca este nedemn sa exercite profesia de farmacis:
a) farmacistul care a fost condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, in imprejurari legate de exercitarea profesiei de farmacist, si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b)farmacistul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau disciplinara.

Asadar, functiile pentru care este necesar cazierul judiciar nu sunt prevazute exhaustiv intr-un singur act normativ, prin acte normative distincte, ce reglementeaza anumite activitati (ocupatii) sau prestarea unor anumite munci stabilindu-se, alaturi de cerintele de pregatire profesionala, si conditii specifice privind angajarea.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

1 comentarii

Comentarii



sorin 2012-06-10 15:34:37

Am cazier judiciar pt legea 143/2000 privind traficul de droguri. De 2 ani m-am liberat din penitenciar pt buna putare si vreau sa-mi deschid PFA pt a face taxi. Ma afecteaza cu ceva cazierul judiciar? Va multumesc anticipat!

TOP RASPUNSURI 2024