ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Medicina muncii. Capacitate de munca sau nu? Concediere sau alte solutii?


de Clublegislatiamuncii.ro la 22 Aug. 2011


Un angajat al unei societati a fost declarat "inapt temporar" de catre medicul de medicina muncii, in urma unui control solicitat de catre angajator, dupa ce angajatul a absentat mult timp, avand o boala de inima si solicitandu-i-se control la 3 luni. Angajatorul ar dori sa-l concedieze pentru inaptitudine fizica potrivit art 61, lit c) din Codul Muncii, nefiind in masura sa ofere acestui angajat un alt post. Este in acest sens suficient ca angajatul sa fie inapt temporar? Un medic de medicina muncii a spus ca medicina muncii reprezinta organul competent de expertiza medicala a capacitatii de munca, cf. HG 355/2004. Medicul in cauza a fost de parere ca angajatorul poate recurge la concediere potrivit art. 61, lit c) numai daca inaptitudinea este definitiva, iar totodata angajatorul nu poate oferi angajatului alte posturi, dintre cele recomandate de catre organul competent. In situatia in care angajatul nu poate fi concediat ori daca angajatorul se hotaraste sa astepte ca el sa devina din nou apt pentru meseria lui, ce poate face angajatorul referitor la pontaj?


Potrivit dispoziiilor art. 61 litera c) din Codul muncii angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care in de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa-si indeplineasca atribuiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

In baza art. 12 din HG 355/2007, angajatorul are obligaia de a efectua examenul medical periodic tuturor lucratorilor. De asemenea, la art.39 din acelasi act normativ, se prevede ca lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanataii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.

Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
a) inregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut in intervalul de la examenul medical in vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pana in momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
c) examenele clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 si examenului indicat de catre medicul specialist de medicina muncii;
d) inregistrarea rezultatelor in dosarul medical prevazut in anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

In consecina, medicul de medicina consemneaza concluziile examenului medical periodic in fisa de aptitudine dupa cum urmeaza: apt, apt condiionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.

Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii, se refera specific inaptitudinea permanenta de a indeplini atribuiile corespunzatoare unei anumite funcii/profesie raportat la persoana salariatului si nu la o incapacitate de munca generala care impune pensionarea pentru invaliditate sau la inaptitudine temporara, situaie in care soluia ar fi un concediu medical.

Astfel, angajatorul poate dispune concedierea numai daca inaptitudinea este permanenta si este constatata prin decizie a organelor competente de expertiza medicala. Conform art. 12 din HG 355/2007, inaptitudinea permanenta in munca, in sensul acestei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/funcia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca. Salariatul inapt temporar va beneficia de concediu si indemnizaie pentru incapacitate temporara de munca.

In conformitate cu prevederile art. 44 din HG 355/2007, medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la apariia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului. In baza acestei prevederi legale, medicul de medicina muncii il va informa pe medicului de familie al salariatului despre inaptitudinea temporara a acestuia.

Medicul de familie trimite salariatul sa efectueze investigaiile de specialitate si ii acorda concediul medical. Totodata, concediul medical poate fi acordat de medicul de specialitate.

In ceea ce priveste actul medical in baza caruia poate fi dispusa concedierea intemeiata pe dispoziiile art.61 lit.c), in practica judecatoreasca s-au conturat doua opinii.

Intr-o prima opinie, s-a considerat ca la baza deciziei de incetare a contractului individual de munca poate sta fisa de aptitudini intocmita de medicul de medicina muncii (de ex: Decizia civila nr. 726/CM/2009 a Curii de Apel Constana).

Intr-o alta opinie, s-a apreciat ca, concluzia medicului de medicina muncii nu constituie un motiv valabil pentru incetarea contractului individual de munca in temeiul art.61 litera c din Codul muncii, intrucat avizul acestuia nu reprezinta decizie a organelor competente de expertiza medicala in sensul legii (de ex: Decizia civila nr. 1178/R/ 25 februarie 2009 a Curii de Apel Bucuresti).

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii


TOP RASPUNSURI 2024