ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Atentie la REVISAL: cum completam Sporul de vechime si Sporul de weekend?


de Clublegislatiamuncii.ro la 29 Aug. 2011


Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Completarea sporurilor in REVISAL.


Salariul de baza este elementul principal si fix al salariului ce nu poate fi mai mic decat salariu minim pe economie si se stabileste pentru fiecare salariat in raport de o multitudine de factori cum ar fi: calificarea, importanta, complexitatea atributiilor de serviciu, etc.

Sporul la salariu de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de conditiile in care se presteaza munca.

Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. La baza acordarii acestui spor poate sta contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de a plati salariatilor sporul de vechime, ci o obligatie contractuala ce poate sa izvorasca din contractul individual sau colectiv de munca aplicabil.

In perioada 2007-2010 sporul de vechime a fost reglementat de art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 care stabilea o limita minima si o limita maxima a sporului de vechime. Contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura si la nivel de grupuri de unitati si de unitate nu puteau stabili un spor de vechime sub limita minima stabilita de CCMUN.

Conform art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a acestei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

In consecinta, obligatia de a acorda salariatilor sporul de vechime poate fi stabilita si prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de grup de unitati sau ramura de activitate care se aflau in vigoare la data de 1 mai 2011 si care continua sa isi produca efectele pana la data expirararii termenului pentru care s-au incheiat. Daca acesta este inclus in salariul de baza consideam ca nu este necesara evidentierea separataa a acestuia.

Cu privire la sporul de week-end, sporul de noapte si sporul pentru ore suplimentare, in aplicatia tehnica a registrului de evidenta a salariatilor, sporurile sunt elemente predefinite astfel ca, acestea vor fi completate prin alegerea din lista, a celor care sunt acordate salariatilor in baza contractului individual de munca. Daca elementele acestora difera de la o luna la alta acestea se vor completa lunar.

In consecinta, consideram ca, in Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se completeaza salariul de baza lunar brut si sporurile in sumele calculate lunar cu exceptia sporului pentru vechime in munca acesta fiind cuprins in salariul de baza.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

4 comentarii

Comentarii



Dana 2016-01-09 19:48:21

Buna seara!Ce pot face in cazul in care eu am preluat Revisal ul iar persoana care se ocupa pana acum nu a transmis sporul de vechime la toti angajatii? La cate zile se transmite sporul de vechime?Il mai pot transmite cu data din urma?

dorin 2011-09-29 08:37:50

astept si eu raspunsul la problema de mai jos, si anume:

"noi avem 2500 de angajati care fac lunar alt numar de ore extra si de ore de noapte, iar sporul de vechime se acorda doar pentru zilele lucrate ... imi spuneti si mie va rog cum pot face lunar modificari in Revisal la 2500 de persoane pentru a realiza ceea ce spuneti mai sus in articol?"

lami 2011-09-13 16:18:57

buna intrebare, astept si eu raspunsul.

Ioana 2011-09-08 11:07:41

Buna ziua

noi avem 2500 de angajati care fac lunar alt numar de ore extra si de ore de noapte, iar sporul de vechime se acorda doar pentru zilele lucrate ... imi spuneti si mie va rog cum pot face lunar modificari in Revisal la 2500 de persoane pentru a realiza ceea ce spuneti mai sus in articol?

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu George Andreescu Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024