ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract scolarizare cu terte persoane


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


BUna ziua.
Societatea noastra doreste sa scolarizeze un numar de 10 persoane pentru anumite functii ( domeniul de activitate este transportul pe calea ferata ) . Aceste persoane nu sunt salariatii nostri, insa dorim sa incheiem un contract de scolarizare din care sa reiasa ca dupa terminarea scolii si obtinerea avizelor acestia se obliga sa se angajeze in societatea noastra, in caz contrar platesc taxele de scolarizare. Mentionam ca taxele de scolarizare sunt suportate de catre societatea noastra.
Putem face noi un astfel de contract? Exista vreun model?

Va multumesc.

Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 07 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 11 Mar. 2014
Dvs practic va pozitionati ca angajator in relatia cu niste oameni care nu sunt de fapt salariatii dvs. si invocati prevederile din Codul muncii aplicabile in cazul in care exista deja o relatie angajat - angajator stabilita prin contract de munca semnat de parti anterior inceperii activitatii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 11 Mar. 2014
Dvs. ii obligati practic sa lucreze in cadrul unitatii ca urmare a faptului ca le platiti dvs cursurile. Cel mai simplu ar fi sa plateasca ei studiile si apoi sa decida daca vor sau nu sa lucreze la dvs.

V-am explicat de ce, este o ingradire a dreptului la libertatea muncii, ii constrangeti prin faptul ca le sustineti cheltuielile de formare. Si in plus, in codul muncii este preciza ca toate conditiile privind formarea profesionala, cheltuielile si obligatia angajatului de a sta in unitate un anumit timp, fac obiectul actului aditional. Ceea ce inseamna ca persoana trebuie sa fie deja salariata. Codul muncii nu se aplica in cazul persoanelor care nu sunt angajate prin contract de munca, pentru ca ele nu au statut de salariat. Se poate incheia contract de formare profesionala, dar aveti grija cu drepturilor lor, care nu apar doar in Codul muncii. Legile se si coroboreaza, aveti Constitutia ca lege de capatai si care prevede ca nu puteti ingradi decizia persoanei de a presta o anumtia activitate si nici nu o puteti forta sub anumite pretexte.

Acordul asupra incheierii unui CIM nu se reflecta in niciun caz in semanrea unui precontract de formare profesionala. Acordul salariatului privind inceheirea unui CIM sta chiar in semnarea contractului de munca de catre el.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 09 Mar. 2014
Puteti angaja persoanele respective si imediat sa le trimiteti la curs de formare profesionala in meseria dorita si nu veti avea nicio problema Prin act aditional treceti o perioada maxima in care salariatul nu poate pleca din motive imputabile lui si in cazul in care pleaca sa plateasca cursul proportional cu perioada ramasa fata de obligatia fata de angajator
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mar. 2014
Codul Muncii stabileste doar conditiile privind formarea profesionala pe timpul cat salariatul este angajatul unitatii, insa nu contine nici o prevedere care sa interzica incheierea unui astfel de contract.
Un astfel de contract ar fi unul sinalagmatic, nu este un contract de aderare sau de alt tip. Acordul ambelor parti este necesar pentru a-l incheia, fiecare dintre parti cunoscand drepturile si obligatile ce le revin. Astfel persoanele care ar incheia un astfel de contract, isi dau acordul pentru a incheia un cim pe o anumita perioada de timp, de ce nu ar fi legal un astfel de contract?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Mar. 2014
Ar fi un act unilateral din partea dvs.Formarea profesionala se face in urma actului de vointa al partilor dar pentru salariati.Este riscant pentru persoanele respective sunt libere de orice obligatie fata de dvs si chiar daca ar semna nu aveti posibilitastea sa-i constrangeti sa lucreze la dvs.Pot ramane cu formarea profesionala si dvs. cu banii dati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Mar. 2014
Nu prea este legal acest lucru, practic dvs constrangeti persoanele in cauza sa presteze o anumita munca si sa devina salariatii dvs., ceea ce contravine legii in privinta dreptului la libertatea muncii. Se poate stabilit o astfel de conditie, prin act aditional, in cazul in care acesti oameni sunt deja salariati ai unitatii si urmeaza sa fie scolarizati la initiativa si pe chletuiala dvs ca angajator.

Alte intrebari despre Cariera si performanta

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Viviana Serni adriana iancu Gratiela Petrescu Radu Anton George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024