ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Formare profesionala in timpul unui contract pe durata determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Sunt angajata cu cim pe durata determinata 6 luni si doresc sa urmez un curs de formare profesionala pe cheltuiala firmei. Stiu ca in asemenea situatii sunt aplicabile prevederile art. 197 si 198 din Codul Muncii, iar intre mine si firma se poate incheia un act aditional privitor la conditiile in care eu pot urma acest curs si ce obligatii am eu fata de societate dupa ce termin acest curs.
Intrebarea mea este : este legal sa inchei un act aditional privind formarea profesionala prin care ma oblig sa nu plec timp de 3-5 ani din firma , cat timp au am cim pe durata determinata de 6 luni?
As vrea sa stiu daca este posibil si legal asa ceva.

Va multumesc.



Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 04 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Apr. 2013
Cititi cu atentie discutia, va rog, inainte sa interveniti. Daca se semneaza un act aditional cu aceasta obligatie si angajatul pleaca la initiativa lui cu o luna mai devreme ar putea fi pus la plata. Durata din actul aditional insa excede durata contractului deci nu este unul legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2013
Daca angajatorul este de acord sa va sustina acest curs pe cheltuiala lui in cazul dvs nu este nicio obligatie de plata pentru ca CIM inceteaza de drept la data pentru care care a fost incheiat si dni din initiativa dvs. ca sa va impute acvea suma.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 04 Apr. 2013
In raport cu luna ramasa nelucrata, daca plecati la 5 luni. Dar actul nu este corect intocmit, deci de acolo ar trebui rezolvata problema. V-as recomanda sa nu il semnati. Legal vorbind, cat timp nu va prelungeste CIM nu prea ar fi valida acea prevedere. Intra peste prevederile de libertate a muncii, este ca si cum v-ar obliga sa prestati munca in continuare, fara a vi se prelungi CIM sau fiind fortat sa prelungityi perioada. Nu e ok. Sesizati si ITM daca insista in continuare pe acel act aditional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Apr. 2013
Corect, daca as avea cim pe durata nedeterminata. Dar in cazul meu, cu cim pe durata determinata? Cum se calculaza cheltuielile ocazionate cu formarea mea profesionala, daca eu semnez un act aditional, la cim pe durata determinata pe 6 luni, prin care ma oblig sa lucrez cinci ani la angajator?
Cheltuielile se calculeaza direct proportional cu 1 luna nelucrata din cele 6 luni? Sau diferenta dintre cei cinci ani la care ma oblig si cele 5 luni pe care le lucrez?
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 04 Apr. 2013
Daca in actul aditional este stabilit ca va trebui sa restituiti suma daca incetati mai devreme de termen, din propria initiativa, atunci asa va trebui sa faceti. In actul aditional ar trebui sa apara precfizat ce cheltuieli si in ce cuantum va trebui sa returnati. Ele se vor calcula in raport cu timpul ramas nelucrat din perioada stabilita in act. Adica daca ati avea un CIM pe perioada nedeterminata cu acea prevedere in act aditional de a nu pleca mai devreme de 5 ani, daca plecati dupa 4 ani de la intocmirea lui, se va calcula suma in raport cu anul ramas nelucrat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Apr. 2013
Am inteles.
Insa, ce se intampla daca eu demisionez in a 5-a luna din cele 6 luni potrivit cim? Asta in conditiile in care daca cim inceteaza din vina mea eu sunt obligata la restituirea acestor cheltuieli, potrivit actului aditional privind formarea profesionala. Ce sunt eu obligata sa restitui si cum se calculeaza aceste cheltuieli facute de societate cu formarea mea profesionala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2013
Esta cam absurda acea prevedere, ar insemna intai sa semnati un act aditional de prelungire, pe perioada nedeterminata, apoi sa se poata vorbi de o mentinere pe post timp de 3 -5 ani. Dar cat tip acest contract urmeaza sa expire de drept un astfel de act nu va avea efecte decat pana la data incetarii contractului, adica pana la expirarea celor 6 luni. Ulterior angajatorul nu va poate obliga nici sa prelungiti CIM si nici sa ramaneti in societate daca nu doriti acest lucru.

Alte intrebari despre Cariera si performanta

TOP RASPUNSURI 2024