ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu prenatal la al doilea angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma aflu in situatia de mai jos si am cateva intrebari legate de contractul la al doilea angajator. Am citit articolele de pe site, dar am cateva nelamuriri. Imi puteti spune daca ma puteti ajuta cu raspunsuri la intrebarile de mai jos. Daca nu, unde m-as putea adresa?

Multumesc pentru timpul acordat,
Alexandra


Situatie
Angajata cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti intra in prenatal de la 1 septembrie. Data probabila nastere 5 noiembrie.
Primul loc de munca, full time, vechime 5 ani, salariu + tichete de masa. Al doilea loc de munca, part-time, vechime 6 luni (1 martie - 31 august), cu salariu mai mare decat cel de la primul loc de munca.
Intrebari:

1. OuG 158/2005 precizeaza un stagiu minim de cotizare de 6 luni din ultimele 12, lucru indeplinit la ambele locuri de munca. Al doilea angajator plateste indemnizatia de maternitate, calculata la veniturile realizate la acest loc de munca si poate deconta apoi indemnizatia din FNUASS?

2. Certificatul de concediu medical de maternitate in original (primele 2 foi) se depune la primul angajator, iar copia conform cu originalul parafat si semnat de medicul de familie la al doilea loc de munca sau invers?

Din OUG 158/2005 se intelege ca originalul ar trebui depus la al doilea loc de munca unde este venitul mai mare si nu la primul. Dar, conform HG 1045/2018 art.10 (4) la primul loc de munca se afla functia de baza si aici ar trebui lasate originalele.

OUG 158/2005
ART. 72
(1) Pentru persoana care se afl─? ??n dou─? sau mai multe situa??ii dintre cele prev─?zute la art. 1 alin. (1) lit. A ??i B din Ordonan??a de urgen??─? a Guvernului nr. 158/2005, aprobat─? cu modific─?ri ??i complet─?ri prin Legea nr. 399/2006, cu modific─?rile ??i complet─?rile ulterioare, ??i care desf─???oar─? activitatea la mai mul??i angajatori, la fiecare fiind asigurat─? conform acestei ordonan??e de urgen??─?, indemniza??iile se calculeaz─? ??i se pl─?tesc, dup─? caz, de fiecare angajator. ?Än aceast─? situa??ie primele dou─? exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezint─? spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la cel─?lalt/ceilal??i angajator/angajatori se prezint─? cele dou─? exemplare ??n copii certificate de c─?tre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va ??nscrie ┬?Conform cu originalul┬? ??i se va aplica ??tampila unit─???ii, parafa ??i semn─?tura medicului prescriptor, precum ??i, dup─? caz, parafa ??i semn─?tura medicului ??ef de sec??ie, ??n cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii pl─?titori au obliga??ia respect─?rii prevederilor art. 1.


HG 1045/2018
ART.10
(4) ?Än cazul salaria??ilor angaja??i ??n baza unui contract individual de munc─? cu timp par??ial, precum ??i ??n cazul cumulului de func??ii, biletele de valoare, cu excep??ia tichetelor cadou ??i tichetelor culturale, pot fi acordate numai de c─?tre angajatorii unde salaria??ii ??n cauz─? ????i au func??ia de baz─?, potrivit legii.


3. Dupa terminarea concediului de maternitate are loc suspendarea contractului de munca. Contractul de la al doilea loc de munca trebuie suspendat in aceesi zi ca la primul loc?

4. Daca angajata mai are zile de concediu de odihna (numar diferit la fiecare angajator) le poate lua dupa cei doi ani de crestere copil sau trebuie sa le ia in perioada care are loc dupa ce termina concediu de maternitate si inainte de suspendarea contractelor? Se pot plati zilele libere care nu s-au luat la al doilea loc de munca?

Adaugata in: Concedii
Ada S
 User  Ada S
a intrebat la 29 Sep. 2022
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Cosmin Butnaru
 User Paul Cosmin Butnaru
a raspuns la intrebare la 15 Feb. 2023
Care au fost rezolvarile la intrebarile dumneavoastra, intre timp?
Multumesc!

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024
Buna ziua,Un CIM perioada determinata 9 luni, poate fi modificat/incheiat un AA cu modificare perioada in 4 luni...[citeste mai mult]
Publicat la data 19 Mai. 2024 1 raspuns