ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acte necesare angajarii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma de trei ani, la angajare am dus actele necesare angajarii si desigur actul de calificare pentru postul pe care urma sa lucrez. Dupa aproximativ cincisprezece luni mi s-a schimbat contractul de munca in care am fost trecut necalificat si desigur a fost scazut si salariul de incadrare. Mentionez ca de acceasi soarta au avut parte toti angajati. Este posibil si legal?

Adaugata in: Contract de munca
Ghita Ghita
 User  Ghita Ghita
a intrebat la 25 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ghita Ghita
 User Ghita Ghita
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Iun. 2012
Buna ziua; as mai avea o problema de care nu sunt lamurit.
Luna trecuta patronul firmei la care lucrez m-a anuntat pe mine si inca un coleg ca postul la care lucram noi s-a desfintat si ca trebuie sa ne trimita in somaj, astazi am fost chemati la firma unde ni s-a dat sa semnam 2 documente: Decizia de concediere si Referat. Eu as dori sa stiu daca aceste doua acte sunt pentru a intra in somaj sau sunt ptr altceva?
Va trimit si dvs. aceste 2 acte si poate ma lamuriti.  Ne asteptam la orice este mai rau din partea patronului pt ca si dupa ce ne-a anuntat pe noi ca o sa intram in somaj, el a angajat un alt muncitor pentru obiectivul unde spune ca s-a desfintat 2 posturi si omul a inceput deja lucrul.
DECIZIA DE CONCEDIERE nr...din .. .. 2012
Tinand seama de ........................
Hotarirea conduceri referatul NR ........2012.
...................................................................................
Avand in vedere hotararea conduceri referatul
NR. ...............2012
in temeiul prevederilor art.65 aliniatul 1 din codul muncii

Decide
Art 1.incepand cu data de 03 07 2012 contractul individual de munca al d-nului Ghita Ghita avand functia de paznic la SC. ........ ..... SRL si nr ..... ....2011 inceteaza la data de 02.07.2012
Art 2.Perioada de 05.06.2012 - 02.07.2012 constituie preavizul de 20 zile lucratoare
Art 3.Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 zile de la comunicare la Tribunalul Timis
Art 4.Prezenta decizie s a antocmit in 2 exemplare si se va comunica:
D-nului Ghita Ghita
Biroului personal

Semnatura, stampila firma Semnatura angajat


REFERAT
in atentia d-nului Ghita Ghita..........
SC. ....... ......... SRL inregistrata la registrul comertului sub nr.J35.................. avind CUI242............ cu sediul in ........... cu domeniul de activitate ACTIVITATE DE PAZA SI PROTECTIE reprezentant legal prin Neculae ...... in calitate de administrator aduce la cunostinta salariatilor ca incepind cu data de 03.07.2012 societatea isi retrage activitatea datorita conditiilor economice dificile,prin urmare se desfinteaza doua posturi:-paznic
Ca urmare societatea acorda preaviz de 20 zile lucratoare [05.06.2012-02.07.2012] salariatului Ghita Ghita........

Semnatura salariat  Semnatura Administrator
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ghita ghita la 25 Mai. 2012
Daca ati semnat actul pentru modificarea functiei, se considera ca acesta a fost facuta de comun acord si nu unilateral. Caz in care e cam greu de dovedit abuzul angajatorului sau faptul ca ati fortat sa semnati acest clar.

Referitor la convorbirea telefonica, din pacate in instanta nu poate fi luata in considerare ca proba singulara. Daca exista martori sau alte mijloace de proba atunci puteti face dovada prin acestea privind atitudinea angajatorului fata de dvs. si restul angajatilor. Faceti eventual o sesizare catre ITM, insa nu stiu in ce masura pot face ei ceva daca nu exista dovezi palbabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ghita Ghita
 User Ghita Ghita
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2012
Va multumesc pentru raspuns si da, aveti dreptate, am semnat un act aditional la contractul de munca in care scria de scaderea de salar, dar noi, angajatii, am dus actele de calificare la angajare, cum este posibil ca dupa 15 luni de munca sa nu mai recunoasca calificarea? Si o alta problema recenta este ca m-a sunat patronul firmei la care lucrez si m-a intrebat cum este la serviciu si din vorba in vorba am ajuns sa discutam si de salariul meu iar el s-a enervat asa de tare incat m-a injurat si m-a facut in tot felul, asa se poarta cu toti angajatii. Intrebarea mea este daca il pot da in judecata pe baza convorbirii telefonice? In instanta se poate scoate convorbirea telefonica? La el in firma totul este posibil: angajati fara contracte de munca, etc... Este vorba despre o firma de paza si de este un fost ofiter.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Nu este legala modificarea functiei fara acordul salariatului. Ceea ce inseamna ca la contractul de munca ar fi trebuit intocmit un act aditional pe care dvs. sa il semnati pentru a fi modificata legal functia de incadrare. Modificarea functiei se poate face unilateral, pe prioada temporara, numai in anumite situatii expres prevazute de lege, si anume:
- detasarea salariatului la un alt angajator
- reducerea / sau intreruperea termporara a activitatii, caz in care se plateste o indemnizatie de 75% din salariul de baza
- sanctiune disciplinara aplicata ca urmare a unei cercetari disciplinare, caz in care se poate dispune retrogradarea cu reducerea salariaului de pana la 10 % pe o perioada maxima de 3 luni.

O modificare definitiva a functiei de incadrare presupune acordul salariatului, prin semnarea actului aditional sau a unei propuneri de ocupare a altui post in cazul in care se desfiinteaza postul pe care il ocupati.

Faceti o sesizare catre ITM.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Marius Ion violeta Georgescu Viviana Serni Gratiela Petrescu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024