ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Are voie angajatorul sa ma dea afara daca sunt in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am urmatoarea problema:
Sunt incadrata ca profesor cu contract pe perioada nedeterminata la o gradinita particulara si la data de 20.12.2010 am intrat in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani. Luni am fost la angajatoarea mea sa-i comunic ca intentionez sa ma reintorc in activitate incepand cu 07.11.2012, data nasterii copilului sau poate chiar din septembrie.
Aceasta mi-a comunicat scurt, verbal, ca postul meu s-a restructurat, desi eu nu am primit nicio notificare in acest sens si nici nu am semnat vreo decizie. Ea mi-a argumentat faptul ca firma cu statut de Asociatie a devenit intre timp Centru Educational si deci ca are dreptul sa ma dea afara. De asemenea d-soara care a fost angajata din 01.09.2010 in locul meu a fost incadrata pe o alta functie, decat cea de profesor. Ce sa fac? De asemenea mi-a spus ca ea ar mai fi fost obligata sa ma tina doar 1 luna dupa reintoarcerea mea in activitate, conform vechiului Cod al Muncii. Este acesta un abuz? Daca as ramane insarcinata in perioada asta ar mai avea dreptul sa ma dea afara?
Multumesc!


Adaugata in: Contract de munca
Ana-lucia Koncze
 User  Ana-lucia Koncze
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Liliana Ladaru la 20 Aug. 2012
Este corecta referirea la OUG 148/2005. Nu si cea a referitoare la incetare. Cat timp angajatul nu primeste niciun fel de notitificare sau decizie, nu se poate dispune incetarea, este ilegal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Liliana Ladaru
 User Liliana Ladaru
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
D-na a nascut in anul 2010, deci nu se aplica OUG 111/2010 (care stipuleaza ca nu se poate dispune concedierea timp de 6 luni), ci OUG 148/2005, care permite angajatorului, in cazul unei reorganizari sau alte motive (bine intemeiate) sa desfiinteze postul ocupat de d-voastra si implicit sa va concedieze pt. motive neimputabile d-voastra, conf. art 65 - Codul Muncii. In acest caz, obligatia angajatorului este sa va acorde un preaviz de cel putin 20 zile lucratoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Daca organizatia a fost supusa reorganizarii judiciare atunci da, angajatorul poate dispune concedierea chiar si pe durata concediului crestere copil, cu acordarea unui preaviz minim de 20 de zile lucratoare imediat dupa finalizarea concediului crestere copil. Insa reorganizarea judiciara intervine de regula ca urmare a intrarii in insolventa, iar daca nu a fost cazul aici , putem vorbi de un abuz. In plus, de la revenirea dvs. definitiva in unitate, conform OUG 111/2010, angajatoul nu poate dispune concedirea timp de 6 luni de la revenire, daca nu intervin situatii de reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare.

Daca vi se desfiinteaza postul, ar trebui sa primiti o notificare sau o decizie de concediere, iar dupa terminarea concediului sa intrati in preavizul legal. Dupa parerea mea, cel mai bine ar fi sa faceti o sesizare catre ITM referitor la acesti pasi intreprinsi de angajatorul dvs.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024