ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Art. 52 alin. 3 din Codul muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Lucrez la Electrica Dobrogea cea de stat, nu Enel. De un an de zile lucram 4 zile / saptamana, sub incidenta Art. 52 alin. 3 din Codul muncii.
Sunt muncitori care sunt chemati din cand in cand si vinerea, sau si formatii care lucreaza in deplasare, cu diurna.
Pot spune cu certitudine ca sunt destui care lucreaza frecvent vinerea la noi..numai cativa suntem defavorizati din cauza acestui articol din codul muncii.
Intrebarile mele sunt :
1. Legea se aplica pt toti salariatii sau e valabila pentru fiecare in parte. E legal unii sa lucreze in cadrul aceleiasi firme si altii nu ?
2. Daca ar fi un abuz din partea firmei sa fie numai unii favorizati sa lucreze, cum ar putea fi "pedepsita" sau obligata sa faca sa lucreze toata lumea?

Ianole Danciu
 User  Ianole Danciu
a intrebat la 01 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ianole Danciu
 User Ianole Danciu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iun. 2012
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6665/reducerea-programului-de-lucru-video.html

Citez" Or, in situatia in care se ivesc lucrari urgente care impun prezenta la serviciu a salariatilor inseamna ca situatia care a determinat reducerea programului si a salariului s-a remediat. Drept urmare, decizia prin care angajatorul a dispus reducerea programului de lucru isi inceteaza efectele, salariatii reluandu-si activitatea in cadrul programului de lucru."

Interpretativ acest articol din codul muncii mai ales ca se aplica doar in cazuri "exceptionale" dar nu timp de 1 an.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 01 Iun. 2012
Da, este corect ce spuneti. Sfatul meu ar fi sa aveti o discutie cu angajatorul dvs legat de acest aspect, daca intr-adevar mai este valabila acea decizie de reducerea a numarului de zile lucratoare. Desi, in acest caz, ar fi trebuit sa fiti si dvs informata privind modificarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Iun. 2012
Codul muncii nu prevede ca angajatorul are obligatia de a reduce programul tuturor salariatilor, din simplul motiv ca este posibili ca nu toti salaraitii sa se afle in suspendare ca urmare a reducerii sau intreruperii temporare a activitatii. In plus, codul muncii nu stabileste o perioada limita, maxima, pentru aplicarea acestei masuri, ramanand la latitudinea angajatorului stabilirea ei, pana la rezolvarea situatiei economice sau tehnologice care a dus la aplicarea ei.

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
..............
c in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d pe durata detasarii;
..................
3 In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Problema se poate remedia in cateva luni, un an sau mai mult timp, depinde de tipul si gravitatea ei. Este motivul pentru care legiuitorul nu a stabilit limite privind numarul de salariati pentru care s-ar putea aplica aceasta masura, in ce conditii si pentru cat timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2012
Inclin sa cred ca este o aplicare abuziva a acestui articol din codul muncii, atat timp cat se aplica pe o perioada asa mare de timp. Practic s-a redus indirect saptamana de lucru de la 40 de ore la 32 de ore. Masura trebuie aplicata in egala masura tuturor salariatilor. Prin CCM, ar trebui negociata perioada maxima de timp pentru care sa se aplice astfel de masuri. Adresati-va forului tutelar sau consiliului de administratie prin sindicat sau reprezentantii salariatilor. . Zilele nelucrate nu sunt stagii de cotizare la pensii, si la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2012
Codul muncii prevede ca pe durata reducerii/ intreruperii temporare a acitivitatii salariatii se afla la dispozitia angajatorului, acesta putand solicita prezenta lor in unitate oricand. - art. 53 alin. 2

Totodata, codul muncii nu prevede ca toti salariatii vor fi chemati la lucru in accelasi timp, ci in functie de necesitatile companiei. Daca lucrati 5 zile in fiecare saptamana atunci programul nu este cel redus de la 5 la 4 zile. Verificati cu angajagtorul dvs daca figurati cu 5 sau 4 zile de lucru. Angajatorul nu poate fi obligat sa recheme tot personalul la lucru in acelasi timp. Pentru ca se poate intampla ca in anumite departamente sa existe inca dificultati economice sau activitate redusa, asa cum este cazul departamentelor de productie.

Codul muncii nu stabileste nici un fel de contraventie pentru cazurile in care angajatii nu sunt rechemati la lucru in acelasi timp. Masura reducerii sau intreruperii temporare a activitatii este dispusa din initiativa angajatorului, in functie de problema conomica sau tehnologica cu care se confrunta.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024