ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Care este perioada de suspendare in REVISAL?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am o salariata care a nascut pe data de 28.01.2014 si doreste concediu de crestere copil pentru 1 an.
Intrebarea mea este urmatoarea: pana cand ar trebui sa trec perioada de suspendare in REVISAL?
Pana pe 28.01.2015 sau cu o luna inainte de aceasta data?
Am inteles ca legea OUG 111/2010 s-a schimbat si mama ar trebui sa se intoarca la munca inainte cu o luna de data implinirii copilului a varstei de 1 an respectiv 2 ani, si tatal sa efectueze luna ramasa de concediu crestere copil.

Va multumesc!

Adaugata in: Contract de munca
Roxana Stanciu
 User  Roxana Stanciu
a intrebat la 10 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Stanciu
 User Roxana Stanciu
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
In cazul nostru ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC, mama fiind cea care a facut cerere pentru suspendarea contractului pana la implinirea varstei copilului de 1 an.
Tatal ar vrea sa efectueze ultima luna de CIC.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca mama revine mai devreme cu o luna, incetarea suspendarii va avea loc la data revenirii salariatei sau la data implinirii copilului a varstei de 1 an?
2. Daca tatal va efectua o luna de CIC contractul lui va fi suspendat?
3. Daca doar mama ar fi indeplinit conditiile de acordare a CIC, potrivit legii ea tot ar fi obligata sa revina mai devreme sau ar putea efectua CIC in intregime?
4. In cazul in care mama revine mai devreme de implinirea varstei de 1 an a copilului, va beneficia de stimulent de insertie pana cand copilul implineste 2 ani?

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Mar. 2014
Corectie: concediul crestere copil se acorda pana la 1, 2 sau 3 ani, nu cel de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Mar. 2014
Concediul de odihna se acorda pana la 1, 2 sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, depinde de optiunea salariatei. Suspendarea se face pana la data la care copilul implineste varsta mentionata in cererea salariatei, nu mai putin. OUG 111/2010 nu prevede o perioada mai scurta si nici faptul ca tatal trebuie sa efectueze ultima luna din concediu.

Prevederea suna in cu totul alt mod. Daca amabii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC (cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului), unul din parinti este obligat sa efectueze minim o luna din durata toatala a concediului solicitati de celalalt. Concediul crestere copil este un drept cuvenit ambilor parinti firesti, nu doar mamei, ceea ce inseamna ca obligatia privind acea luna minima se poate adresa oricaruia dintre ei. Actul normativ nu prevede ca ar trebui sa fie ultima luna din CIC, poate fi si prima sau oricare alta, pana la incetarea lui de drept.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Pentru luna respectiva parintele care a optat pentru CIC initial fie revine la lucru fie intra in concediu fara plata la cerere.

Alte intrebari despre Contract de munca