ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce trebuie facut pentru a redistribui un salariat conform starii medicale ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am un salariat care a avut concediu medical 321 de zile in ultimii 2 ani pentru afectiuni cardiace, iar comisia de expertiza medicala nu a vrut sa-l pensioneze asa cum si-ar fi dorit. Nu se poate pensiona nici anticipat deoarece nu are varsta. Medicul de medicina muncii i-a facut niste recomandari privind conditiile de munca pe care societatea nu i le poate oferi avand in vedere profilul de activitate. Am inteles ca in aceste conditii se face o adresa catre AJOFM, dar nu stiu cum anume se face, ce trebuie sa cuprinda si care are fi termenul de depus? Salariatul astazi a informat societatea ca nu i s-a mai prelungit concediul medical si tot astazi a prezentat recomandarile medicului de medicina muncii.

Luminita Matei
 User  Luminita Matei
a intrebat la 12 Mai. 2014
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Luati legatura cu cei de la AJOFM, prezentati-le problema si solicitati suportul necear pentru reincadrarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Puteti dispune concedierea lui pe motivul inaptitudinii medicale, in temeiul art. 61 lit . c) din Codul muncii republicat, pe baza recomandarilor medicului de medicina muncii. Pentru aceasta concediere ii acordati preavizul prevazut in contract pentru concediere, a carui durata nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare conform Codului muncii. Insa concedierea trebuie sa respecte etapele prevazute in Codul muncii, astfel:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2020
Mihesan Viorel 24.11.1962 stagiu complet cotizare si 6ani reducere grupa 1 si 2 va rog sa imi spuneti cand ma pot...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Oct. 2020 1 raspuns
Nascut in 04.10.1962. Angajat din data de 10.07.1981 pana in prezent. Stagiul militar 1 an si 7 luni. 12 ani si 5 luni...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Oct. 2020 1 raspuns