ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


CIM sofer autocamion


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce cauza trebuie sa cuprinda un contract individual de munca pentru un sofer autocamion cu salariu fix pt 8 ore/zi in valoare de 1400 lei si un spor de 25% din salariu de baza pentru orele prestate pentru alte activitati decat condusul auto in limita a 4 ore/zi?
Aceste 4 ore platite cu sporul de 25% din baza se considera ore suplimentare? Nu vreau sa platesc amenda ITM.
Ele de fapt sunt orele in care soferul asteapta sa se incarce sau sa se descarce marfa in camion.

Adriana Ioana
 User  Adriana Ioana
a intrebat la 29 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Irimies
 User Sorin Irimies
a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2013
Imi cer scuze ca sunt putin inafara subiectului.

Aici faceti referire la niste norme europene ( reg.561/2006 )care stabilesc cele 56 ore saptamanale sau 90 ore in 2 saptamani ca si maxime.
Acele ore sunt timpul maxim de conducere efectiva a vehiculului. Restul orelor de, alte activitati sau de timp la dispozitie cum il incadrezi ?
In acea perioada de disponibilitate, soferul, nu dispune liber de timpul lui deoarece asteapta o alta sarcina de serviciu.
In timpul petrecut pe alte activitati, desfasoara una din activitatile din lista de atributii de serviciu. Chiar si in timpii de incarcare/descarcare este prezent si supravegheaza acele activitati, daca nu le efectueaza chiar el.
Daca o sa faceti un calcul simplu o sa vedeti ca perioada de activitati zilnice se intinde pe maxim 15 ore de trei ori pe saptamana si de maxim 13 ore restul de maxim trei zile.

Acele ore care depasesc media zilnica data de codul muncii sa fie considerate munca voluntara ?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Ioana
 User Adriana Ioana
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Iul. 2013
Adausul la salariu se inregistreaza in REVISAL? Daca da, la ce rubrica? Eu am gasit doar rubrica de sporuri. Sporurile pot fi redenumite si pot fi inregistrate ca valoare nu ca procent.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Ioana la 30 Iul. 2013
Sigur ca puteti. Este adaos la salariu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Ioana
 User Adriana Ioana
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iul. 2013


Pot introduce in CIM al soferului autocamion urmatoarea clauza ?
In cazul ?n care conducătorul auto trebuie sa efectueze perioada de repaus zilnic şau perioada de repaus săptăm?nal la bordul vehiculului( vehiculul indeplineste conditia să fie ?n staţionare şi să fie dotat cu cabină de dormit corespunzătoare), va fi remunerat suplimentar cu suma de 40 lei/ repaus zilnic sau 80 lei repaus saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Ioana la 29 Iul. 2013
Asa este, legile europene prevaleaza intotdeauna. Insa va izbiti de norma din Codul muncii conform careia salariatul nu poate lucra mai mult de 8 ore pe zi, fara ore suplimentare.

Totusi:
- durata de conducere zilnică nu ar trebui să depăşească nouă ore. De două ori pe săptăm?nă, aceasta poate fi prelungită la zece ore;
- durata de conducere săptăm?nală nu trebuie să depăşească 56 de ore;
- durata de conducere totală nu trebuie să depăşească 90 de ore pe parcursul a două săptăm?ni consecutive;

Ceea ce inseamna ca el lucreaza pe baza unui program de lucru distribuit inegal, in medie desfasurand 45 de pe saptamana. Iar daca o saptamna a condus 56 de ore, urmatoarea nu are voie sa conduca mai mult de 34. Tot ce depaseste norma de 8 ore, Cf. Codului muncii, este munca suplimentara si se compenseaza in consecinta. Fie ca ii dati liber, fie ca ii platiti spor.

http://europa.eu/legislation_summaries/internal_market/single_market_for_goods/motor_vehicles/technical_implications_road_safety/c00018_ro.htm

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Ioana
 User Adriana Ioana
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iul. 2013
Supun atentiei Dvs Regulamentul CE 561/2006 unde norma pe zi maxim admisa pt conducator autocamion 3,5 to este de maxim 10 ore condus + 1,5 ore pauza + 3,5 ore alta munca( adica alte activitati )
Va rog sa imi spuneti de ce trebuie sa consideram neaparat cele 4 ore ( din speta mea) alocate altor activitati sau mai bine zis ore de asteptare in care soferul este la dispozitia angajatorului, ca fiind ore suplimentare. Nu vreau sa incalc Codul Muncii dar eu consider ca Regulamentul CE 561/2006 prevaleaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 29 Iul. 2013
Nu exista functie corespunzatoare activiatii de "a astepta sa se incarce si sa se descarce marfa". Nu este o activitate propriu-zisa si nu justifica inceheierea unui al doilea CIM, atentie la speta. Aceste ore apar ca ore suplimentare, peste cele 8, putin probabil ca activitatea lui de transport sa insumeze doar 4 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2013
Daca presteaza alte activitati in afara celei de sofer recomandabil este sa ii incheiati un alt CIM cu 4 ore pentru postul pe care il ocupa prin cumul.Codul muncii permite
Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, ?n baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile ?n care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2013
Acele ore fac parte din programul sau de lucru iar el nu desfasoara nicio activitate anume in acel interval de timp, el asteapta sa i se incarce marfa ca sa poata pleca. Daca cele 4 ore depasesc numarul normal de ore de lucru (8 ore /zi), atunci pe de o parte aveti nevoie de acordul scris al salariatului privind efectuarea orelor suplimentare, iar pe de alta aceste ore se compenseaza cu un spor de minim 75%, daca nu i se poate acorda liber in contul acestor ore, sau cu timp liber platit, corespunzator numarului de ore lucrate suplimentar si acordate in urmatoarele 60 de zile. Sporul de 25%, daca vizeaza munca suplimentara, se situeaza sub limita legala pentru acest tip de munca.

Extras din Codul muncii republicat, legea 53/2003:

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Daca el se ocupa de incarcarea si descarcarea marfii, este implicat concret in aceasta activitate, o puteti mentiona in fisa postului in aceasta forma iar in contract treceti acest spor la adaosuri salariale. O alta varianta ar fi simpla majorare a salariului cu 25%, prin act aditional, daca aceasta munca este desfasurata in mod obisnuit si in programul de lucrul. Daca se desfasoara in afara programului atunci aveti nevoie de acordul salariatului pentru ore suplimentare.

Alte intrebari despre Contract de munca