ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Vreau sa va adresez 2 intrebari:
1. Daca firma la care lucrez este preluata de altcineva si eu am 6 luni lucrate la acea firma, mai beneficiez de concediu?
2. Este normal sa avem o zi libera pe saptamana, cum aflu si unde scrie; cumva in contractul de munca ?

Va multumesc

Adaugata in: Contract de munca
Ioan Ouatu
 User  Ioan Ouatu
a intrebat la 30 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioan Ouatu
 User Ioan Ouatu
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2012
Va multumesc pentru raspuns, mi-a fost de mare ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
2. Orice salariat incadrat cu contract individual de munca va lucra cel mult 5 zile pe saptamana, avand dreptul la un repaus saptamanal de 2 zile consecutive, acordate de regula in zilele de sambata si duminica, asa cum prevede Codul muncii. Daca acest repaus nu poate fi acordat in zilele de weekend, se pot stabili alte doua zile libere din saptamana drept repaus saptamanal. In cazul in care lucrati in aceste zile vi se va plati un spor la salariu, al carui cuantum va fi stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual, in functie de caz.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
1. In cazul unei cesiuni, salariatii vor fi preluati si li se vor respecta drepturile prevazute in contractele de munca deja existente. Intrati sub incidenta art. 173 si 174 din Codul muncii republicat referitor la transferul intreprinderii.

Art. 173
1 Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
2 Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
3 Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174
Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

Concediul de odihna se va acorda astfel in baza contractului individual de munca si proportional cu timpul efectiv lucrat.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024