ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna dimineata


Sunt angajata cu contract pe o perioada determinata. Intre acest contract si cel anterioar care a fost incheiat pe o perioada nedeterminata si a fost incheiat cu art.58(1) a fost o pauza de cateva zile.
Daca acutualul contract nu se mai prelungeste, eu pot intra in concediu pre si post natal (concedii care din cate stiu sunt niste concedii medicale, nu stiu daca e corect ceea ce stiu) si respectiv concediu de crestere copil?
Multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
Alexandra Nita
 User  Alexandra Nita
a intrebat la 16 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2013
Contractul de munca nu poate fi incheiat cu articolul 58, pentru ca acest articol nu reprezinta temei de incetare a unui contract. Probabil a fost incetat cu art. 65, prin desfiintarea postului, verificati inca o data ce scrie in decizie sa nu fie completata gresit.

Da, stiti corect. Concediul de maternitate pre si post natal reprezinta concediu medical. Puteti beneficia de acest drept, chiar daca nu vi se prelungeste contractul de munca. Actul normativ privind concediile medicale si indemnizatiile de acest tip (OUG 158/2005) prevede ca beneficiati de dreptul la concediul de maternitate daca va pierdeti calitate de asigurat din motive neimputabile dvs ca salariata (cum este cazul incetarii de drept) si nasteti in maxim 9 luni de la acea data.

ART. 23 din Ordonanta de Guvern 158/2005 actualizata
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada ?n care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) ?n situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se
constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Teoretic puteti intra si in concediu crestere copil daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului ati realizat venituri profesionale impozabile sau din activitati agricole, sau daca v-ati aflat in una din situatiile prevazute la Art. 2 din OUG 111/2010 actualizata pentru stabilirea celor 12 luni. Se iau in calcul si lunile de concediu de maternitate. Puteti consulta aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html continutul art. 2 din Ordonanta.

Important este sa nu aveti in cele 12 luni pauze mari. Cele cateva zile dintre contracte nu vor afecta acordarea indemnizatiei.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024