ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil. Somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am o angajata care este in concediu crestere copil.
In data de 20.01.2013 copilul implineste 2 ani, normal ar fi ca in data de 21.01.2013 sa se intoarca la munca. Perosana nu mai doreste sa revina la locul de munca. Cum se procedeaza in acest caz, trebuie sa revina pt a-si efectua previzul? In cazul in care nu doreste sa efectueze preavizul, trebuie sa-mi semneze un act ca nu doreste sa efectueze preazivul, si atunci eu sa-i incetez contractul incepand cu data de 21.01.2013 prin acordul partilor. E corect asa?
Daca doreste somaj, cum trebuie procedat, cu ce articol pot sa-i incetez contractul, se poate si prin acordul partilor, eu trebuie sa-i completez actele de somaj?
Multumesc.


Adaugata in: Contract de munca
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 03 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2013
Salariata in cauza va trebui, inainte de toate sa va inainteze o cerere de reluare a activitatii, pe baza careia sa incetati perioada de suspendare pentru crestere copil. Ulterior, salariata va poate inainta fie o cerere de demisie, fie o incetare cu acordul partilor, in functie de asteptarile ei. Daca va inmaneaza o cerere de incetare cu acordul partilor si o aprobati, contractul va inceta la data solictata de salariata in cerere. Daca insa nu i se aproba cererea, va trebui sa formuleze o cerere de demisie si sa respecte preavizul negociat in CIM, in acord cu prevederile Codului muncii republicat, iar incetarea va avea loc dupa parcurgerea perioadei de preaviz de catre salaraita in cauza.

Daca doreste somaj, nu poate inceta prin acordul partilor sau demisie, ar trebui sa intervina o concediere dintr-un motiv neimputabil salariatei, cum ar fi incetare de drept, necorespundere profesionala sau psihica, desfiintarea postului. Insa, tinand cont ca data la care copilul va implini 2 ani este 20.01.2013, copilul este nascut dupa 1.01.2011, ceea ce inseamna ca, asa cum prevede OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, nu puteti dispune concedierea ei dupa revenirea definitiva in unitate pe o perioada minima de 6 luni de la revenire. Exceptie de la aceasta interdictie fac doar situatiile in care intrati in reorganizare judicicara sau faliment, in conditiile legii.

Art. 25 - OUG 111/2010.
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Ca atare, niciun alt motiv nu poate duce la concedierea salariatei timp de 6 luni de la revenire, in afara celor 2 precizate de lege (nici chiar cel disciplinar).

Astfel ca, daca doreste neaparat sa inceteze raportul de munca imediat dupa finalizarea concediului, variantele ei ar fi demisia sau acordul partilor. Ceea ce inseamna ca va pierde dreptul la somaj, fiind o incetare din motive imputabile salariatului, cf. HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii somajlui 76/2002, actualizata.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024