ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fortat in perioada de preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va salut si va multumesc in avans pentru raspunsuri.

Am ajuns la un acord cu angajatorul spre a inceta contractul de munca, momentan sunt aproape de mijlocul perioadei de preaviz. Pe de cealalta parte eu mai am un numar de 18 zile de concediu de odihna ramase din 2014 + inca 3 din 2015 deci un total de 21 de zile.

Acum cateva zile mi s-a spus ca ma pot trimite in concediu de odihna direct fara a fi nevoie de acordul meu fara sa fi facut o referire prin ce metoda legala o pot face. Din motive financiare eu nu doresc sa-mi iau zilele de concediu ramase iar, din cate stiu, anagajatorul le va plati impreuna cu ultimul salariu.

Ca si detaliu, eu nu imi amintesc sa mi se ceara sa-mi planific concediul sau sa fi semnat un act in care sa le dau libertatea de a ma trimite in concediu de odihna oricand vor ei.

Intrebarea mea este daca ei ma pot forta sa imi iau zilele de concediu de odihna in perioada preavizului fara acordul meu sau nu.

Fighter Foo
 User  Fighter Foo
a intrebat la 03 Mar. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Fighter Foo
 User Fighter Foo
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mar. 2015
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2015
Din punct de vedere legal nu, nu pot face acest lucru. Concediul de odihna se acorda in baza unei programari si a unei cereri scrise a salariatului. Programarea presupune negociere intre parti iar cererea trebuie aprobata prin semnatura de catre angajator, inainte de plecarea salariatului in concediu.

Intr-adevar, daca la incetarea contractului de munca vor ramane zile de concediu neefectuate ele vor trebui compensate de catre angajator conform legii, plata lor fiind facuta odata cu salariul lunar.

Puteti refuza, asadar, impunerea exprimata de angajator si continuati preavizul pana la final. Daca la momentul la care ar trebui sa primiti salariul pentru ultima luna lucrata nu veti primi si suma aferenta concediului ramas sau alte drepturi de natura salarila cuvenite puteti merge in instanta de judecata cu o plangere si solicita recuperearea acestor sume, impreuna cu daune morale daca doriti. Dreptul la actiune se prescrie in 3 ani de la data datoriei, adica data la care trebuie sa primiti aceste drepturi salariale (data salariului din contactul de munca).

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024