ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract colectiv de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am o mare nelamurire de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra. Un sindicat care are reprezentativitatea obtinuta in tribunal poate sa demareze contractul colectiv de munca chiar daca sindicatul este in cadrul unei unitati militare? Precizez ca sindicatul este  personal civil, si daca asi putea sa stipulez in el ca personalul civil care lucreaza in conditiile pentu cadrele militare sa beneficieze de aceleasi sporuri. Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Contract de munca
G Sorin
 User  G Sorin
a intrebat la 04 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului g sorin la 06 Iun. 2012
Incercati o renegociere, pentru aplicarea acestor drepturi si in cazul celorlalti salariati ai institutiei. Modificarea CCM oricum nu poate fi facuta fara negociere prealabila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Sorin
 User G Sorin
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iun. 2012
Nu doresc sa extindem drepturile negociate dar mi se pare normal ca la acelasi loc de munca sa beneficiem de drepturi egale sa putem sa le ASIMILAM cumva, de anul acesta inclusiv "soldatii profesionisti" ca le schimba denumirea sa para mai pompos dar tot soldati sunt; beneficiaza si ei de conditii speciale dar sunt in acelasi locuri de munca cu personalul civil.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Pentru cadrele militare se acorda drepturile conform legii.Din punctul meu de vedere nu puteti lua decizia extinderii drepturilor negociate prin CCM si asupra persoanelor active din cadrul institutiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Contractul colectiv de munca se incheie ca urmare a negocierii, nu poate fi incheiat unilateral de catre angajator sau sindicat. Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale, asa cum prevede lega dialogului social 62/2011. Dumneavostra ca sindicat sau reprezentanti ai salariatilor puteti inainta cererea de negociere a CCM daca in angajatorul nu declanseaza procedura cu 45 de zile inaintea expirarii contractului colectiv sau a clauzelor sale.

Art. 129
1 Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
2 Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
3 Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
4 In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
5 Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
6 Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Puteti propune sau negocia clauze in calitate de sindicat, insa nu le puteti introduce pur si simplu, fara negocierea prealabila. Clauzele din CCM trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii repubulicat si CCM la nivel de ramura, daca exista.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton violeta Georgescu George Andreescu adriana iancu alexei delimart Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024